Od „Kaćuše“ do „Grada“ - ruski raketni sistemi kroz osam decenija /video/

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistemi "BelGrad" belruske vojske
Raketni sistemi BelGrad belruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Raketni sistemi „Kaćuša“ su 14. jula 1941. godine, u okolini beloruskog grada Orša, imali vatreno krštenje. Efekat je bio neverovatan. Tada je rafalna paljba „Kaćuše“ uništila železničku stanicu sa nemačkom tehnikom i vojskom.
Nemački vojnici su u svojim dnevnicima tada pisali da su Rusi upotrebili naoružanje koje do tada nije viđeno.
Na poligonu Opuk na Krimu juče su bili postrojeni raketni sistemi „Grad“, naslednici legendarnih „Kaćuša“ simbola pobede u Drugom svetskom ratu.
Na snimku se vidi kako se raketni sistemi „Grad“ raspoređuju na borbene pozicije. Čak i u slučaju iznenadne komande sistemima ne treba mnogo vremena da se pripreme. Dežurna baterija je uvek spremna.

„Zatekli smo posade raketnih sistema pred sam odlazak na zadatak. Jedva smo ih pratili, jer je vojnicima potrebno nešto manje od jednog minuta kako bi zauzeli pozicije i pripremili sisteme“, prokomentarisala je novinarka ruske televizije „Zvezda“.

Kolona mora biti neprimetna. Niko ne može da se odupre takvom mnoštvu raketa. Municija koju poseduju je kalibra od 122 milimetra i celokupan komplet od 40 projektila se ispali u rekordnom roku od 20 sekundi. Za preciznost gađanja je odgovoran operater.
Sistem S-500 Prometej - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Smrt za hiperzvučne letelice: Rusi testirali S-500 „Prometej“/video/
Rafalna paljba može da potopi i neprijateljske brodove i uništi oklopna vozila. U jednoj sekundi se ispaljuju dve rakete koje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara, a baterija može da uništi površinu veličine 30 fudbalskih terena.
Ova tehnika može lako da savlada bilo koji teren i da vatrom podrži ofanzivu tenkova, kao i da pojača napad sa mora. Celokupna Crnomorska divizija desantnih brodova „Cezar Kunikov“, „Azov“ i „Novočerkask“ je opremljena ovim sistemima.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala