Obelodanjeno zašto je ukrajinski ministar policije podneo ostavku

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMinistar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov
Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov podneo je ostavku na molbu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, izjavio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.
„Odluka predsednika bila je da predloži Avakovu da podnese ostavku, a on je prihvatio“, rekao je zamenik ministra za televiziju „Ukrajina 24“.
Kako je dodao, taj korak je bio „apsolutno miran, odmeren“, o tome je bio obavešten uzak krug ljudi i taj korak je odavno pripreman.
„Poseta i sastanak sa američkim otpravnikom poslova Džordžom Kentom aposlutno nisu imali nikakve veze sa događajima povezanim sa ostavkom ministra“, precizirao je Geraščenko.
Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ukrajinski ministar policije podneo ostavku – bez objašnjenja
Ranije je Vrhovna rada Ukrajina prihvatila ostavku Avakova. Premijer Ukrajine Denis Šmigalj uneo je u parlament predlog o imenovanju na to mesto poslanika iz stranke „Sluga naroda“ Denisa Monastirskog.
U Ukrajini su više puta održavani protesti na kojima se zahtevala ostavka Avakova. Demonstranti su imali zamerke na rad ministra, posebno u vezi sa istragom ubistva novinara Pavla Šeremeta 2016. godine i bivše savetnice gradonačelnika Hersona Ekaterine Gandzjuk 2018. godine.
Avakov je na čelo MUP-a Ukrajine došao 27. februara 2014. godine i od tada obavlja ovu funkciju.
Podsetimo, otpravnik poslova SAD Džordž Kent je doputovao u Ukrajinu 12. jula. Kako je saopštila danas pres-služba američke ambasade u Kijevu, on je „sa rukovodstvom operacije Ujedinjenih snaga i Operativnom taktičkom grupom 'Vostok' razgovarao o suprotstavljanju ruskoj agresiji, kao i o tome šta Amerika može učiniti da podrži teritorijalni integritet Ukrajine“.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala