Izdavači protiv Sajma knjiga u septembru

© Sputnik / Radoje Pantović63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu
63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Sajam knjiga u Beogradu trebalo bi, kako je ranije najavio Sekretarijat za kulturu Beograda, da bude održan od 11. do 19. septembra. Na ovu najavu reagovala su reprezentativna udruženja izdavača koja ocenjuju da nije moguće uspešno organizovati ovu kulturnu manifestaciju pod uslovima koje im pruža njeno septembarsko izdanje.
„Sajam knjiga polovinom septembra bio bi sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova, bez ekonomskog opravdanja za izdavače i bez dovoljno izdavača da bi bio reprezentativan kulturni događaj“, naveli su izdavači u saopštenju objavljenom nakon sastanka s predstavnicima Sekretarijata za kulturu grada Beograda i rukovodstvom preduzeća Beogradski sajam.
Oni su, takođe, ocenili da nema nikakvih garancija da sajam može biti organizovan u predviđenom terminu, jer postoje nagoveštaji da se ponovo intezivira prisustvo virusa korona.
„Izdavači nisu u mogućnosti da preuzimaju na sebe nepotrebne i neopravdane zdravstvene, organizacione i finansijske rizike“, navedeno je u saopštenju koje su potpisali predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača (koje reprezentuju Čigoja štampa i Vulkan).
Oni su istakli da je Beogradski sajam knjiga veoma važna manifestacija i da se tradicija mora poštovati, ali da su svesni činjenice da će ovako organizovana sajamska manifestacija proizvesti mnogo problema i izvesno neće biti od očekivane koristi ni organizatoru, ni učesnicima, niti posetiocima.
Sajam knjiga u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Beogradski sajam knjiga ove godine u septembru
„Predstavnici sve tri grupacije su saglasni da učešće na ovogodišnjem Sajmu knjiga nije prihvatljivo i pozivaju Odbor Beogradskog sajma knjiga da, uz podršku Gradske uprave i Ministarstva kulture, odloži Sajam knjiga do standardnog oktobarskog termina sledeće godine“, naveli su izdavači u saopštenju.
Oni su, takođe, naglasili da ostaju pri stavu da u Odboru Sajma knjiga treba da budu zastupljeni i predstavnici izdavača, kako bi se blagovremeno usaglašavale i sprovodile sve odluke bitne za održavanje Sajma knjiga.

Toplo vreme, početak školske godine, ispitni rokovi

Među argumentima za odustajanje od septembarskog termina za održavanje Sajma knjiga koje su i vremenske prilike tokom septembra, odnosno toplo vreme koje odbija posetioce da uđu u zatvoreni prostor.
„U tom periodu su i dalje u toku godišnji odmori i veliki broj ljudi je i dalje van Beograda i zemlje, a među njima je i veliki broj zaposlenih u samim izdavačkim kućama, kao i distributeri, štampari, kurirske službe i drugi“, naveli su izdavači.
Oni su, takođe, podsetili da bi se septembarski Sajam knjiga poklopio s početkom školske godine i kupovinom udžbenika i školskog pribora koja dodatno opterećuje kućni budžet, a istovremeno mnogim izdavačima nameće povećan obim posla.
„Pod znakom je pitanja i organizovana poseta đaka koji čine značajan i poželjan broj posetilaca, kao i poseta studenata koji u tom periodu imaju ispitni rok, a deo njih je i dalje izvan Beograda“, naveli su izdavači.
Oni su, takođe, ukazali na to da bi se održavanje Sajma knjiga preklopilo s održavanjem BITEF-a, koji je najavljen za termin od 13. do 25. septembra.
Zbog prekratkog roka za organizovanje manifestacije, izdavači nisu u mogućnosti da dovedu strane autore, delegacije i goste, kao ni da pripreme i odštampaju svoja najzahtevnija i najsloženija izdanja i da organizuju promotivne aktivnosti za nove naslove.
Cena zakupa štandova i prateće opreme je ostala ista kao i prethodnih godina, što je nesolidarno nametnuto finansijsko opterećenje kojem su izloženi isključivo izdavači, bez uvažavanja pandemijskih okolnosti. Cena ulaznica, kao i parkinga, i dalje predstavljaju dodatni trošak koji mnoge posetioce odbija od dolaska na Sajam, posebno u ovogodišnjoj situaciji“, istakli su izdavači u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala