EU opomenula Hrvatsku

© Sputnik / Nikolai Sokolov Zastave Hrvatske i EU
Zastave Hrvatske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Hrvatska je danas, u okviru julskog paketa odluka o povredama prava Evropske unije, dobila jednu službenu opomenu zbog upućivanja radnika na jedinstveno tržište i jedno obrazloženo mišljenje zbog neispravnog prenošenja delova direktive o istrošenom gorivu i radioaktivnom otpadu.
Hrvatska, uz još dve države članice, dužna je da u roku od dva meseca ukloni nedostatke koje utvrdila Komisija. U protivnom slučaj može ići pred Sud EU.
Direktiva propisuje da države članice moraju izraditi i sprovesti nacionalne programe za gospodarenje svim istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom nastalima na njihovom državnom području do njihovog odlaganja. Države članice, navodi se, bile su obvezne da direktivu prenesu u svoja nacionalna zakonodavstva do 23. avgusta 2015.
Službena opomena Hrvatskoj je upućena zbog direktive o upućivanju radnika na jedinstveno tržište.
Zastave Hrvatske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Hrvatskoj od EU 6,3 milijarde evra
Hrvatska je u grupi od 24 države koje su dobile službene opomene da poštuju direktivu o upućivanju radnika.
Cilj direktive o upućivanju radnika je ojačati praktičnu primenu pravila o upućivanju radnika rešavanjem pitanja povezanih s borbom protiv prevara i zaobilaženja pravila, pristupom informacijama i administrativnom saradnjom među državama članicama.
Komisija, navodi se, namerava da obezbedi da se postojećim pravilima omogući nastavak upućivanja radnika na jedinstvenom tržištu bez nepotrebnih prepreka za poslodavce uz istovremeno obezbeđivanje prava upućenih radnika.
Navedene države članice imaju dva meseca za preduzimanje odgovarajućih mera, a u protivnom Komisija im može uputiti obrazložena mišljenja što je samo korak do Suda EU, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala