Dvostruki standardi EU: Snažna i samostalna Rusija nikome ne treba

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaHelikopter leti iznad zgrade Državne dume Rusije
Helikopter leti iznad zgrade Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Nakon saopštenja Komiteta Evropskog parlamenta za spoljne poslove da neće priznati predstojeće izbore za Državnu dumu Rusije u slučaju „narušavanja“ demokratskih principa oglasili su se ruski parlamentarci, koji ističu da je ovo otvoreno mešanje u izborne procese u Rusiji i pokazatelj da jaka i samostalna Rusija nikome nije potrebna.
Prema rečima predsednik Državne Dume Rusije Vjačeslava Volodina, izbori moraju proći otvoreno i bez mešanja spolja, građani će sami napraviti izbor „slobodno i bez pritisaka spolja“.
Parlamentarac je istakao da zainteresovane strane nastavljaju da se mešaju u izborni proces u Rusiji, ali su ipak besmisleni razgovori o nepriznavanju izbora nekoliko meseci pre njihovog održavanja, što je Volodin okarakterisao kao „histeriju i dvostruke standarde“.
EU Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Evropski poslanici pokušavaju da postave ultimatum Rusiji
„Mi razumemo i više puta smo govorili da će biti mešanja u predstojeće izbore za Dumu. Ali da ovako, nekoliko meseci pre govore o njihovom nepriznavanju ukoliko ne budu mogli da proguraju na vlast one koji njima odgovaraju, one koji će služiti njihovim interesima – to je nešto novo“, napisao je Volodin na Telegramu.
Kako je dodao, pod tezom iz izveštaja EP o tome da je neophodno intenzivirati rad sa partnerima na jačanju „demokratskih impulsa u Rusiji“, podrazumeva se podrška lojalnih političara i sponzorisanje stranih agenata. Prema rečima Volodina, dokument nije ništa drugo do „novi plan da se zaustavi razvoj Rusije“.

„Iz toga se može izvući zaključak: što smo uspešniji to je veći pritisak. Snažna i samostalna Rusija nije privlačna i nije potrebna. A nama je neophodna“, poručio je političar.

Prema mišljenju šefa Međunarodnog komiteta Dume Leonida Sluckog, spremnost komiteta EP da ne prizna izbore za Državnu dumu Rusije je otvoreno mešanje u izborne procese u Rusiji.
„Rusija će obavezno pozvati nezavisne strane posmatrače. Veoma se nadamo objektivnim i nepristrasnim procenama. Tada Evropski parlament jednostavno neće imati šta da kaže“, zaključio je političar.
Oglasio se i prvi zamenik komiteta Dume za međunarodne poslove Dmitrij Novikov koji je rekao da Evropski parlament ovim tvrdnjama u praksi primenjuje politiku dvostrukih standarda.

„Problem je u tome što je Zapad, a posebno Sjedinjene Američke Države, kako su pokazali poslednji predsednički izbori, i sam daleko od idealnog kada je reč o poštovanju ljudskih prava, uključujući i biračko pravo. Vidimo kako EU podržava potpuno antidemokratske događaje u brojnim država – to su progoni neistomišljenika u baltičkim državama sa zabranom komunističke simbolike, progon drugih levičarskih stranaka, a isto se događa i u Ukrajini“, rekao je on za „Izvestija“.

Kako je dodao Novikov, ukoliko se Zapad uistinu zalaže za poštovanje demokratskih standarda, onda mora početi od zemalja na koje ima uticaj, na primer, od Ukrajine. Pritom, ukoliko u EU kažu da će se „pažljivo udubiti“ u to kako teku izbori u Rusiji, unapred prejudicirajući da će biti nedemokratski, onda se u tom slučaju krši pretpostavka nevinosti i „primenjuje se politika dvostrukih standarda“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Lavrov poručio Zapadu: Neće vam to proći
„Dakle, u Rusiji bi trebalo da se poštuju pravila i ljudska prava, a evropske zemlje su nešto drugo sa svojim pravilima koja za svakoga deluju drugačije. To je potpuno pogrešna praksa i mi se ne možemo složiti sa takvim pristupom“, zaključio je Novikov.
Ranije je odbor Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove odobrio izveštaj o budućnosti političkih odnosa EU i Rusije. Evroposlanici su pozvali EU da ne prizna ruski parlament ukoliko se izbori ove godine „održe uz kršenje demokratskih principa i međunarodnog prava“.
Izbori za Državnu dumu održaće se 19. septembra. Istovremeno će se održati regionalni i opštinski izbori.
Pročitajte još:
Ruska Duma: Briselu predloženo da primeni venecuelansko-beloruski scenario na Moskvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala