Kina pravi svoju tajanstvenu „Oblast 51“? /foto/

© People's Liberation Army Air ForceUdarni avion Šenjang J-16 tokom proslave 70. godišnjice od osnivanja Kineskog narodnooslobodilačkog vazduhoplovstva 12. novembra 2019.
Udarni avion Šenjang J-16 tokom proslave 70. godišnjice od osnivanja Kineskog narodnooslobodilačkog vazduhoplovstva 12. novembra 2019. 
 - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Veliko, udaljeno i misteriozno kopneno područje u Kini izazvalo je spekulacije da Peking pravi svoj ekvivalent američkoj „Oblasti 51“, gde radi na razvoju bespilotnih vojnih aviona.
Originalna „Oblast 51“ je poverljivi projekat vazduhoplovstva Sjedinjenih Država, koji smešten u okviru poligona za ispitivanje i obuku u Nevadi i za koji se obično smatra da podržava razvoj i ispitivanje eksperimentalnih aviona i sistema naoružanja.
Sajt „Vorzon“ navodi dobijene satelitske snimke kompanije „Planet labs“ od 1. juna, koji navodno prikazuju tajnu kinesku bazu za ispitivanje u blizini Malana u provinciji Sinkjang. Nuklearna laboratorija „Lop nur“ osnovana je 1959. godine, a navodno je u ovoj pustoši sprovedeno oko 45 nuklearnih testova pre nego što je prestala sa radom 1996. godine.
© Courtesy of George ZeifmanKolekcija fotografija sa poligona za testiranje i obuku u Nevadi gde se vide južni krajevi „Oblasti 51“
Kolekcija fotografija sa poligona za testiranje i obuku u Nevadi gde se vide južni krajevi „Oblasti 51“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Kolekcija fotografija sa poligona za testiranje i obuku u Nevadi gde se vide južni krajevi „Oblasti 51“
Izdanje tvrdi da je na pisti niz prototipova bespilotnih letelica vazduhoplovstva Narodno-oslobodilačke vojske, sa borbenim lovcem J-16 „Flanker“ na pisti. Iako prikazi bespilotnih letelica na ovoj lokaciji nisu novost, upravo je mešanje bespilotnih letelica sa letećim avionom privuklo pažnju onih koji su pregledali slike.
Publikacija navodi da je možda u toku program unapređenja veštačke inteligencije. Druge zemlje navodno aktivno sprovode takve programe. U slučaju Australije, to je projekat drona „Lojal vingmen“. Veliki dronovi kojima upravlja veštačka inteligencija namenjeni su za letenje zajedno sa F-35 „stelt fajterom“.
Sličan projekat „Skajborg“ razvijaju SAD, kaže agencija. Veruje se da Peking svoj projekat naziva „Obaveštajna pobeda“, prenosi međunarodni Sputnjik.
Otprilike 200 kilometara jugoistočno od „Lop nura“ je još neobičniji objekat koji se podvrgava ozbiljnim radovima na proširenju, čiji su prvi tragovi prijavljeni 2016. Tri piste duge 5 kilometara postavljene su u trouglastu formaciju, prema satelitskim snimcima komercijalne kompanije „Makar do NPR“.
Letelica koja je navodno primećena u Malanu mogla bi biti deo kineskog programa razvoja bespilotnih vazdušnih borbi, pretpostavlja izdanje. Iz Pekinga nije bilo zvaničnih komentara u vezi sa spekulacijama.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala