Beograd: Priština otvoreno pokazala svoj bezočni cilj

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava ispred Skupštine
Zastava ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Ministarstvo kulture i informisanja upozorilo je na pokušaj Prištine da bezočno prisvoji srpsko nasleđe i da ga zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija.
„Ministarstvo kulture i informisanja, povodom farse o traženju obeštećenja od Beograda za navodno uništavanje spomenika, ističe da je u pitanju još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmisla“, reagovalo je Ministarstvo povodom najave o osnivanju „komisije za dokumentovanje uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998. i 1999. godine“.
Ministarstvo kulture ističe da je Priština odavno izgubila orijentir u pokušaju da glumi zabrinutost za kulturno nasleđe i sve otvorenije pokazuje svoje stvarne motive.
„Kao što smo u više navrata ukazivali, reč je o pokušaju da se srpsko kulturno nasleđe bezočno prisvoji i zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija“, ističe se u saopštenju.
Kako se dodaje, pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca.
Posebno je, kažu, opskurna optužba onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasleđe.
„Samo od 90-ih godina, preko 2004. godine i sistematskog rušenja, paljenja i skrnavljenja srpskih spomenika, crkava i manastira, pa sve do dana današnjeg, razaranje srpskog kulturnog nasleđa u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda ima kontinuitet. Jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije“, kažu u ministarstvu.
Svako ko veruje da će zbog očiglednog apsurda takvi providni pokušaju ostati bez odgovora, još jednom se prevario, kaže se u saopštenju ministarstva koje poručuje da će nastaviti da neumorno ukazuje na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu.
Podsetimo, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da osnuje Komisiju za dokumentovanje navodnog uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom sukoba 1998. i 1999. godine, objavila je Ekonomija onlajn.
Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku smatra da je uspostavljanje ove komisije važno, jer, prema njegovim rečima, time zvanično započinje proces traženja odgovornosti i obeštećenja od Srbije za namerno uništavanje stotina spomenika na Kosovu i Metohiji, iako nije precizirano o kojim spomenicima se radi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala