Alarm iz Rusije: Opasno licemerje Nemačke na Kosmetu

© AP Photo / Visar KryeziuKosovske bezbednosne snage
Kosovske bezbednosne snage - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Rusija je alarmirala međunarodnu zajednicu na opasno licemerje Nemačke, koja s jedne strane prodaje oružje samoproglašenoj državi Kosovo, a s druge upozorava svoje građane da ta teritorija pliva u ilegalnom naoružanju.
Na ovo kontradiktorno ponašanje Nemačke ukazala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, podsećajući da su i nemački novinari pronašli znake „razdvajanje ličnosti u sopstvenoj vlasti“.

Licemerno ponašanje Nemačke

„Ovaj komentar Zaharove u suštini govori o činjenici da Nemačka ima dvostruke standarde u politici: u međunarodnoj areni zvuči pomirljivo a u realnim procesima i obaveštajnim delatnostima i logistici potpomaže secesionizam na prostoru Srbije, to jest, potpomaže takozvanu vlast u Prištinom čineći sve da se opremi takozvana Vojska Kosova,“ komentariše profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Nemačka oprema prisutna još od devedesetih

Kovač je siguran da će se takva aktivnost Nemačke nastaviti, podsećajući i da nemačka vojna pomoć regionu nije počela sa Kosovom već mnogo ranije.
„U Hrvatskoj, BiH, tokom rata snage obe armije su mahom nosile opremu i u dobroj meri oružje poreklom iz Nemačke, koja ne samo da ne poštuje međunarodno pravo nego ne poštuje ni svoje nacionalna zakonodavstva u pogledu slanja oružja i opreme u krizne regione - a prostor Kosova i Metohije je odavno takav,“ navodi za Sputnjik profesor Kovač.
On objašnjava da Nemačka nikada nije imala kratkoročne interese na Balkanu a cilj njene strategije je, uveren je, da eliminiše srpski uticaj na ovim prostorima.
Po mišljenju našeg sagovornika, Nemačka u suštini ne želi da demilitarizuje Kosovo, iako je oružje iz devedesetih koje se nalazi u ilegalnom posedu kosovskih Albanaca neuporedivo sa oružjem sa kojim se Kosovo danas oprema.
„Nemačka radi na tome da prebaci što više savremenog naoružanja kao što je elektronska oprema, optički nišani za pešadijsko naoružanje tako da puška iz devedesetih i ono što se danas prebacuje na KiM nije isto. Uvećane su borbene mogućnosti sa savremenom opremom ali i mogućnosti izvođenja različitih vrsta terorističkih napada sa daleko većom efikasnošću, posebno u toku noći i u uslovima smanjene vidljivosti,“ precizira Kovač.

Nemačka ne želi demilitarizaciju Kosova

Nemačka, dodaje on, želi da kosovsku vojsku učini efikasnom i zato se i ne zalaže previše da se preda ilegalno oružje.
„Naprotiv, ćuti se pred tom činjenicom da to oružje postoji u ogromnom broju a istovremeno se čini sve da im se za takozvanu vojsku Kosova dopremi savremeno oružje,“ napominje naš sagovornik.
Za Iliju Kajteza, pukovnika u penziji i redovnog profesora Vojne akademije u Beogradu, ovakvo licemerno ponašanje Nemačke nije iznenađenje. I Berlin, kao i zapadne zemlje uopšte, kaže Kajtez, odavno i dokazano imaju dvostruke aršine, pogotovu prema našem regionu.
„Takozvana država Kosova je zaista tamna mrlja evropskog kontinenta, praktično područje bez kontrole kojim haraju razna mafijaška udruženja. To je teritorija koja služi kao baza za narko –trafikinog i za sve druge nelegalne radnje,“ kaže profesor Kajtez.

Nemačka krši i svoje zakone

On takođe podseća da Nemačka ne poštuje ni sopstvene zakone aludirajući na nemački zakon iz 1971. godine po kome je zabranjeno prodavati oružje bilo kojoj drugoj državi koja nije članica NATO.
„Kada je u pitanju Kosovo prisustvujemo žestokom nadmetanju zapadnih sila za kontrolu tog područja. S druge strane, njihova politika je nedosledna a od njih ni ne možemo očekivati doslednost u bilo čemu,“ kaže naš sagovornik.
Zaharova je iznela podatke sa sajta MIP Nemačke, gde je u u delu preporuka za posete stranim državama, o Kosovu napisano: „Široko rasprostranjen organizovani kriminal. Na Kosovu se u privatnim rukama nalazi više stotina hiljada jedinica nelegalnog lakog oružja. Faktori koji ograničavaju njihovu upotrebu su niski.“
Ona je ujedno podsetila i na pismo koje je dospelo u medije, a gde su izneti planovi proizvođača naoružanja „Hekler i Koh“ i Federalnog saveta bezbednosti Nemačke da se pokrajini Kosovu isporuči još jedna partija automatskog oružja u vrednosti od preko pola miliona evra.
„Ponavljam: „još jedna“, što znači da ovo nije prva (isporuka oružja)“, zaključila je portparolka ruskog MIP-a.

Oko 250.000 komada ilegalnog oružja

Inače, za takozvane Kosovske bezbednosne snage u budžetu za 2022. biće izdvojeno 106 miliona evra, što je osetno više od 67 miliona, koliko je namenjeno za ovu godinu. Za istu svrhu 2023. biće namenjeno 114,4 miliona, a 2024. čak 133,1 milion evra. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nedavno je javno obećao ministru odbrane i komandantu KBS da će vojni budžet biti povećavan, kao preduslov da "Kosovo ima dobro obučenu vojsku opremljenu prema standardima savremenih armija".
Prema pisanju medija, kosovski Albanci su do sada navodno, Nemačkoj platili oko 170 miliona evra za kupovinu oružja, opreme i obuku pripadnika KBS - a, a pregovaraju o nabavci nove ture nemačkih automatskih pušaka G-36 (Hekler i Koh).
Što se tiče nelegalnog oružja, prema medijskim navodima, to je i dalje jedan od najvećih bezbednosnih problema na Kosmetu. Prema procenama iz 2020. godine, u posedu kosovskih građana bilo je oko 250.000 komada ilegalnog oružja.
Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini je u decembru 2018. pokrenulo kampanju za legalizaciju oružja, ali je za devet meseci, koliko je trajao period legalizacije, podneto samo 2.000 zahteva za registraciju oružja, uglavnom iz Prištine i Prizrena. Za godinu dana Kosovska policija zaplenila je oko 1.500 komada oružja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala