Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Nezapamćen skandal – ko su Kinezi, a ko Japanci? /video/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaOlimpijski krugovi
Olimpijski krugovi - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah napravio je ogroman gaf u prvom pojavljivanju u Tokiju, pred Olimpijske igre, pošto je lokalno japansko stanovništvo nazvao Kinezima.
Neverovatan lapsus podseća na čuvenu domaću pošalicu – „Kinezi marš u Japan“, ali istup nekadašnjeg nemačkog sportiste nimalo nije duhovit.
Kontroverzni govor se dogodilo manje od deset dana pred početak Olimpijskih igara, prema kojima lokalno stanovništvo nema pozitivan stav u strahu od dodatnog širenja virusa korona.
Bah je i sam osetio kako izgleda živeti u Japanu, tri dana je proveo u izolaciji u hotelu, pre nego što se pojavio pred domaćinima.
A, bolje da nije...
„Naš cilj je da omogućimo bezbedan događaj za sve, za sportiste, za delegacije, za kineski narod! Hm... japanski narod...“, ispravio se Bah.
On je izlaganje završio japanskom poslovicom koja u prevodu znači „uradimo najbolje od sebe“, a njegov lapsus nije prevođen na japanski jezik, kako domaće stanovništvo ne bi dobilo dodatni razlog za ljutnju.
Ipak, integralni snimak se pojavio i izazvao burne reakcije na društvenim mrežama.
„Fatalna greška. Mi njemu svi izgledamo isto. Fijasko! Nije moglo gore!“, bio je samo jedan od komentara.
Bahov dolazak u Japan nije prihvaćen blagonaklono, ispred hotela u kom je odseo okupili su se demonstranti, a navodno je postojala ideja da bude sprečen njegov obilazak Hirošime.
Kina na putu da u Japanu obori sopstveni rekord
Patrijarh dao blagoslov vaterpolistima Srbije /video/
Vanredno stanje u Tokiju, Olimpijske igre bez navijača!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala