Mediji: FBI vodi istragu protiv američke kompanije zbog isporuka robe Moskvi

© REUTERS / Maxim ShemetovZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Federalni istražni biro (FBI) i američki federalni tužioci vode istragu protiv kompanije „Interteh korporejšn“ iz Nju Hempšira zbog sumnji u „namerno falsifikovanje“ dokumenata radi slanja svojih proizvoda u Moskvu, piše američki portal „Dejli bist“.
Portal je imao uvid u sudska dokumenta o slučaju. Kako se navodi, jedan od glavnih primalaca robe mogla bi navodno da bude Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Prema tim dokumentima, istražitelji sumnjaju da je kompanija „namerno falsifikovala propratne dokumente u vezi robe, izbegavala i zaobilazila izvozna ograničenja i krila glavne korisnike“ neke laboratorijske opreme koja je isporučivana u Rusiju.

Podaci pokazuju da je reč o pet pošiljki robe poslatih u periodu od marta 2015. godine do septembra 2016. godine.
Američka kompanija je, prema navodima portala, povezana sa ruskom firmom „Intertek instruments“ koju je Ministarstvo trgovine SAD u martu stavilo na crnu listu zajedno sa još osam kompanija iz Rusije i 25. Naučnim centrom ruskog Ministarstva odbrane.
Kako je navedeno u tada objavljenoj izjavi Ministarstva trgovine, osobe sa spiska bile su uključene u „ruske programe oružja za masovno uništavanje i aktivnosti u oblasti hemijskog oružja“.
„Dejli bist“ dodaje da nije bilo podignuta zvanična optužnica protiv kompanije i njenih zaposlenik. Takođe se ne zna kakvu je tačno robu, prema verziji FBI, „Interteh“ isporučivao Rusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala