Leskovac: Poljoprivrednici ponovo delili paradajz /video/

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Uđi u bazu fotografijaKupac bira paradajz
Kupac bira paradajz - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Poljoprivrednici su danas u Leskovcu ponovo građanima besplatno delili paradajz nezadovoljni zbog niske cene, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu za Tanjug da je planirano da se ministar Branislav Nedimović sastane sa povrtarima u ponedeljak.
Leskovački poljoprivrednici su ponovo podelom paradajza iskazali nezadovoljstvo zbog cene koja se u prodaji na veliko kreće od samo 10 do 25 dinara.
Poljoprivrednici, koji su i prošle nedelje delili paradajz građanima, tvrde da je cena paradajza niska zbog uvoza iz zemalja u okruženju.
Građanima Leskovca je danas podeljeno oko tri tone paradajza.
Povrtar iz Lebana Žarko Nikolić rekao je novinarima da su nezadovoljni posle prošlonedeljnih razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u četvrtak.
„Pozivamo predsednika Vučića da dođe, jer ga smatramo za dobrog domaćina i da će razumeti naše probleme. Očekujemo i ministra poljoprivrede Nedimovića, da zajedno rešimo ove probleme, jer ima načina da se to reši“, kazao je on.
paradajz - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pakao zbog rajskog povrća - kako zaustaviti uvoz paradajza
Kazao je da je povrtari traže da paradajz bude proglašen za strateški proizvod i da se zaštiti od uvoza od 1. juna.
„Da ne može niko da uvozi šakom i kapom. Mnogi su propali, a paradajz ako pukne, onda staje i proizvodnja ambalaže i ugostiteljstvo“, rekao je Nikolić i dodao da izvoz još nije krenuo, tako da povrtati očekuju da bude postignut dogovor sa vrhom države.
Navodi da se paradajz najviše uvozi iz Albanije, Grčke, Turske i drugih zemalja, kao i da sada svaka registrovana firma ima pravo na uvoz.
Predsednik kriznog štaba povrtara Aleksandar Kostić je rekao novinarima da je razgovarao telefonom sa ministrom Nedimovićem i da će ministar doći u ponedeljak i sastati se sa nezadovoljnim povrtarima.
„Mi ćemo dotle da pripremimo svu dokumentaciju. Usaglasili smo se da treba da nam pruže pomoć, da treba da uvedemo paradajz kao strateški proizvod i da pozovemo predsednika da nas poseti, ako ne može sada onda za Dane paradajza u Lebanu 30, 31. jula i 1. avgusta“, naveo je on.
Dodao je da je veliki problem i to što poljoprivrednici nemaju još procenu štete zbog niske cene paradajza.
Poručio je da je jedna od najvažnijih stvari da se spreči uvoz paradajza od 1. juna do 30. novembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala