EPS se oglasio o spornim naplatama za građane

© Sputnik / SputnjikElektroprivreda Srbije
Elektroprivreda Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Povodom jučerašnjeg „Sputnjikovog“ teksta u kome se tvrdi da je „Trošak garantovanog snabdevača“, koji se nalazi na računima za struju, nezakonito naplaćivan građanima tokom proteklih sedam godina, oglasilo se JP „Elektroprivreda Srbije“ (EPS).
Odgovor EPS-a prenosimo vam u celosti:
„Sve stavke na računu za električnu energiju, uključujući ‘trošak garantovanog snabdevača’ su u skladu sa Zakonom o energetici i propisima Republike Srbije i sve stavke je odredilo regulatorno telo Agencija za energetiku Republike Srbije.
Trošak garantovanog snabdevača je definisan u Metodologiji za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje koju donosi Agencija za energetiku Republike Srbije, kao tarifa za tarifni element mesto isporuke.
Na osnovu tog propisa, stavka ‘trošak garantovanog snabdevača’ sa jasno iskazanom cenom u dinarima predstavlja deo računa za električnu energiju koji izdaje JP EPS, kao snabdevač koji obavlja funkciju garantovanog snabdevača električnom energijom.
Trošak garantovanog snabdevača ne odnosi se na trošak izdavanja i slanja računa već pokriva deo opravdanih troškova snabdevača, tačnije pokriva pet odsto svih opravdanih troškova garantovanog snabdevača, koje odobrava Agencija za energetiku.
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
EPS da vrati građanima novac koji im je 7 godina nezakonito naplaćivao
U skladu sa tim se iznos koji se obračunava po ovom osnovu i utvrđuje na osnovu pet odsto maksimalno odobrenog prihoda, obračunatog na osnovu opravdanih troškova poslovanja snabdevača u obavljanju delatnosti snabdevanja električnom energijom. Podsećamo da je garantovano snabdevanje regulisana delatnost i da posluje bez marže, odnosno bez zarade.
Ako bi se ukinula ova tarifa ne bi bio smanjen konačni račun za kupca nego bi se taj trošak prebacio na neki drugi tarifni element.
Naplatom tarife ‘trošak garantovanog snabdevača’ Elektroprivreda Srbije ne krši Zakon o energetici i podzakonske akte – Uredbu o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom i Metodologiju za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje.
Presuda koja se pominje u medijima je izuzetak u sudskoj praksi i to potvrđuju ranije tužbe koje su odbačene i poslednja presuda Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu. Obrazloženje i Višeg i Prvog osnovnog je da iskazivanjem i naplatom troška garantovanog snabdevača JP EPS ne krši zakon.
Ukazujemo da slične stavke postoje u računima za električnu energiju elektroprivreda u regionu, u Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini“.
Pročitajte još:
EPS da vrati građanima novac koji im je 7 godina nezakonito naplaćivao
EPS na prekretnici /video/
Od danas skuplja struja u Srbiji, kilovat-sat 7,9 dinara bez PDV-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala