Bloking — krivac za vrućine u Srbiji

© Tanjug / ZORAN ZESTIC/Devojka se rashlađuje vodom na putu ka Adi Ciganliji.
Devojka se rashlađuje vodom na putu ka Adi Ciganliji. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Krivac za ovako toplo vreme i visoke temperature koje traju već danima je meteorološki fenomen zvani bloking, izjavio je klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.
Đurđević objašnjava kako smo se našli u njegovom centru i ističe da će leta koja nam se sada dešavaju i koja su nam se dešavala poslednjih 10-15 godina postati neka vrsta standarda u narednih 20 godina.
U junu su bile izuzetno visoke temperature i oboreni su rekordi, ukazao je Đurđević, dodajući da se period veoma toplog vremena nastavio i početkom jula.
„Na sreću, sutra i prekosutra dolazi ozbiljnije zahlađenje, posebno u petak sa više padavina, što je važno, pošto ih poslednjih nekoliko nedelja nema dovoljno“, rekao je Đurđević.
Prema njegovim rečima, padavine se očekuju i između nedelje i ponedeljka.
Najavio je da će posle toga uslediti stabilniji period sa malo nižim temperaturama nego što su trenutne, tako da do kraja naredne nedelje možemo da očekujemo malo prijatnije temperature — oko 30 stepeni ili nešto niže.
Pas pokušava pronaći spas od vrućine u fontani - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Srbija u „crvenom“: Tropski dan — do 40 stepeni
Kakvo će vreme biti nakon toga trenutne prognoze ne mogu tačno da nam kažu, ali kako navodi Đurđević, verovatno ćemo imati još koju epizodu ovako visokih temperatura do kraja leta.

Šta je bloking i kako smo se našli u njegovom centru

Đurđević za RTS objašnjava da je to jedna vrsta cirkulacionog sistema velikih prostornih razmera od nekoliko hiljada kilometara.
„Radi se o sistemu visokog pritiska. Kada gledamo severnu hemisferu imamo neka mesta gde je nizak pritisak, to zovemo ciklonima i mesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima“, rekao je Đurđević.
Kada se anticiklon ustali na jednom mestu i dobro pozicionira, onda tu vrstu cirkulacija, kada je tako visok pritisak, nazivamo blokingom.
„On u principu blokira vreme koje bi trebalo u nekom mestu da dođe“, naveo je Đurđević.
U zapadnoj Evropi je sada prijatno vreme, a Đurđević navodi da je to zbog toga što se ona nalazi na periferiji blokinga, a centar blokinga je trenutno iznad nas.
Česma u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Kada nas očekuje kraj toplotnog talasa
„Od našeg regiona pa sve do severa, do Skandinavije već danima su izuzetno visoke temperature i bez padavina“, napomenuo je Đurđević.
Na pitanje da li je taj bloking opasan, Đurđević odgovara da je to standardni cirkulacioni sistem i da se dešava.
„Ne radi se o nekoj izuzetnoj atmosferskoj pojavi. Jedino u situaciji kada se vreme ‘zamrzne’ i tako danima manje-više imamo istu stvar, onda može da se desi da imamo jako visoke temperature“, naglasio je Đurđević.
Ističe da je ne samo pojava blokinga posledica klimatskih promena, nego i to koliko se često takve situacije javljaju, kao i to koliko su uporne u smislu ostajanja.
„I u prošlosti smo imali te situacije, ali trenutno pošto ima manje leda na Severnom polu u odnosu na Ekvator malo je usporeno premeštanje vremenskih sistema“, napomenuo je objasnio je Đurđević.
On je dodao da možemo očekivati da svako leto bude ovakvo ili malo intenzivnije.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala