Američki stručnjak opravdao Putinovu tezu: Ukrajina izabrala pogrešan put

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaSvečanosti za Dan pobede u Ukrajini, spomenik "Majka otadžbina"
Svečanosti za Dan pobede u Ukrajini, spomenik Majka otadžbina - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Politički pravac koji je Kijev izabrao 2014. godine je pogrešan jer Ukrajinci imaju više zajedničkog sa Rusijom nego sa Zapadom, navodi profesor političkih nauka na Univerzitetu u Rod Ajlandu Nikolaj Petro u članku za američki portal „Nešenal interest“.

„U tom takmičenju Rusija ima ogromnu prednost nad Zapadom. Ona zadržava značajan kulturni uticaj u Ukrajini zahvaljujući viševekovnoj zajedničkoj istoriji, jeziku i religiji“, objašnjava profesor.

Prema njegovom mišljenju, pre sedam godina ukrajinska vlada je imala izbor da krene putem multikulturalne ili monokulturne Ukrajine. Međutim, sukob na istoku zemlje, kao i porast nacionalističkih raspoloženja među stanovništvom podstakli su Kijev na odluku „da raskine sve odnose“ sa Rusijom, konstatuje autor.
 „Direktna linija“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Putin napisao članak posvećen Ukrajini: Sve sam više uveren – Donbas Kijevu nije potreban
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“, u kojem je govorio o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i da to nije plod kojekakve konjunkture, već da je to njegovo lično ubeđenje.
Putin je takođe naveo i da su se Rusija i Ukrajina vekovima razvijale kao jedinstven ekonomski sistem, a u mnogim slučajevima saradnje koja je postojala pre 30 godina mogle bi da pozavide mnogo zemlje EU.
Pročitajte još:
Ruski zvaničnici o Putinovom članku posvećenom Ukrajini: Bukvar za kijevske političare
Opozicioni poslanik u Radi: Ukrajina – kolevka fašizma u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala