Vučić i Kurti 19. jula u Briselu

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija održaće se u ponedeljak 19. jula, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.
Na pitanje Tanjuga da li je EU, kao glavni posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, odredila termin za novi sastanak Vučića i Kurtija i da li je u međuvremenu došlo do napretka u razgovorima na tehničkom nivou, Stano kaže da „napretka ima od sastanka do sastanka“.
„Visoki predstavnik Borelj će u ponedeljak biti domaćin još jedne runde visokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Miroslava Lajčka. Ovaj sastanak će se fokusirati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evropske perspektive Srbije i Kosova“, navodi Stano.
Odgovarajući na pitanje Tanjuga o napretku postignutom tokom prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, ali i ekspertskih delegacija Beograda i Prištine, Stano napominje da je dijalog „proces koji traje“ i koji je „fokusiran na međusobno prihvatljivom, pravno obavezujućem i sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa“.
Svaki sastanka koji EU organizuje kao posrednik je nali korak napred. Nema nazadovanja i to je važno, zaključuje Stano.
On dodaje da je krajnji cilj svih sastanaka iz okvira dijaloga da se obe strane približe i dođu do "konsenzusa i kompromisa" o normalizaciji odnosa.
Šef diplomatije EU Žosep Borelj je nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, koja se održala u Briselu 15. juna, najavio da će do kraja jula biti održan još jedna sastanak najviših zvaničnika Beograda i Prištine
.U međuvremenu, u Briselu su se sastali glavni pregovarači dve strane kako bi sa ekspertskim timovima pokušali da približe stavove po pitanjima ranije postignutih dogovora kada je reč o rešavanju pitanja nestalih, slobodi kretanja, energetici i formiranju Zajednice srpskih opština.
U diplomatskim izvorima u Briselu posebno su naglašavali važno „dobre pripreme“ novog sastanka Vučića i Kurtuja kako bi se izbegao scenario od prethodnog puta – da se dve strane ne slože ni u čemu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala