U Indiji u septembru počinje proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaPakovanje ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije (RFDI) i Institut za serume Indije (SII) započinju proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve KOVID-19“ u septembru, navodi se u zajedničkoj izjavi dveju institucija.
„Ruski fond za direktne investicije i Institut za serume iz Indije, najveći svetski proizvođač vakcina, najavili su saradnju u proizvodnji ruske vakcine Sputnjik protiv koronavirusa“, navodi se u saopštenju i precizira da se očekuje da će prva serija ruske vakcine biti proizvedena u pogonima indijskog instituta u septembru.
Planirano je da se u Indiji godišnje proizvede više od 300 miliona doza ove vakcine, a indijski institut je već dobio „uzorke ćelija i vektora“ vakcine od proizvođača, Istraživačkog centra Gamaleja, čiji je uvoz odobrio generalni kontrolor lekova u Indiji.
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
SZO i EMA odobravaju „Sputnjik Ve“ na jesen?
U saopštenju se takođe navodi da je Indija vodeće proizvodno čvorište za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“, kao i da je Ruski fond za direktne investicije prethodno postigao sporazume sa velikim brojem farmaceutskih kompanija u Indiji (Gland Farma, Hetero Biofarma, Panacea Biotek, Stelis Biofarma, Virčov Bioteki Morepen) za proizvodnju ruske vakcine.
Generalni direktor RFDI-a Kiril Dmitrijev rekao je da je ruski fond oduševljen saradnjom sa indijskim institutom.
„Ovo strateško partnerstvo je ključni korak ka značajnom povećanju naših proizvodnih mogućnosti i predstavlja savršen primer udruživanja snaga i stručnosti za spašavanje života kako u Indiji, tako i širom sveta. U toku je transfer tehnologije i očekujemo da će prve serije vakcine biti proizvedene zajedno u narednim mesecima“, rekao je Dmitrijev.
Izvršni direktor Instituta za serume Indije Adar Ponavala izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva ruskim fondom i dodao da se nada da će u bliskoj budućnosti napraviti milione doza.
„Uz visoku efikasnost i dobar sigurnosni profil, presudno je da vakcina Sputnjik bude u punoj meri dostupna ljudima širom Indije i sveta. S obzirom na nesigurnost virusa, važno je da međunarodni instituti i vlade sarađuju i dalje pojačaju našu borbu protiv pandemije“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala