Ruski ambasador: Rusiji ne trebaju usluge od Amerike, već poštovanje

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Rusiji nisu potrebne usluge niti pomoć SAD, već poštovanje tokom izgradnje uzajamno korisnih odnosa, izjavio je ambasador Rusije Anatolij Antonov tokom predavanja na Midlberi institutu koji se bavi proučavanje međunarodnih problema.
"Nisu nam potrebne neke posebne usluge ili pomoć SAD, ali za izgradnju uzajamno korisnih odnosa potrebno je poštovanje. Očekujemo da se naši interesi uzimaju u obzir", rekao je Antonov.
"U trenutnoj turbulentnoj globalnoj situaciji treba da naučimo da sarađujemo radi bezbednosti i prosperiteta Rusa i Amerikanaca. Ruska strana je spremna za takav rad", dodao je on.
"Opasnosti i problemi sa kojima se suočavaju Rusija i SAD zahtevaju od njih saradnju. Naravno, za nas je nedopustiva tačka gledišta nekih ljudi u Vašingtonu da se naša država može iskoristiti kada je to potrebno, a zatim skloniti u stranu i čak klevetati kada ona ne može da bude od koristi za američke interese", rekao je on.
On je izrazio nadu da će pozitivni impuls sa samita predsednika dve države u Ženevi 16. juna biti materijalizovan.
Ambasador je naglasio da Rusija smatra da treba uraditi sve što je potrebno kako bi se sprečio bilo kakav konflikt sa SAD, koji bi mogao da eskalira "do nuklearnog nivoa". On smatra da potvrda (na kraju samita u Ženevi) formule koja je izrađena pre 35 godine kako bi se sprečio nuklearni rat i teza da je nemoguće pobediti u njemu daje vektor zajedničkih napora Moskve i Vašingtona u pravcu "veće odgovornosti u međunarodnim poslovima".
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala