Putin: Rusija se obavezala na tranzit gasa kroz Ukrajinu – to će i poštovati

© Sergei Chuzavkov, FileGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se Rusija uprkos svim poteškoćama današnjice obavezala na tranzit gasa kroz Ukrajinu i svoje obaveze će poštovati.

„Uprkos svim poteškoćama koje sa sobom nosi današnjica Rusija je preuzela određene obaveze u okviru ugovora po pitanju tranzita gasa kroz Ukrajinu. Bez svake sumnje će Rusija svoje obaveze ispuniti“, rekao je Putin na televiziji „Rusija 24“.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ predstavlja pretnju za energetsku bezbednost Ukrajine.
Kako je rekao, Ukrajini preti isključenje iz tranzita gasa, a u tom slučaju cela teritorija Ukrajine rizikuje da ostane bez gasa.
Istovremeno, on je pozvao da se tema gasovoda „Severni tok 2“ bude stavljena na dnevni red Normandijskog formata pregovora.

Putin: „Severni tok 2“ nije tema za Normandijski proces

Komentarišući predlog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se pitanje gasovoda „Severni tok 2“ stavi na dnevni red Normandijskog procesa Putin je rekao da je to politička platforma na kojoj je nemoguće razgovarati o komercijalnim projektima.

„Normandijski format, baš kao i svi drugi formati tog tipa – to su političke platforme na kojima se razgovara o situaciji na jugo-istoku Ukrajine. To nema nikakve veze sa komercijalnim projektima kao što je `Severni tok` ili `Severni tok 2`“, rekao je Putin.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Merkelova poručila Zelenskom: Pitanje „Severnog toka 2“ ne može biti predmet Minskih procesa
Podsetimo, sličnog stava je bila i Merkelova tokom konferencije za novinare nakon susreta sa Zelenskim. Ona je, naime, poručila da, iako pitanje izgradnje „Severnog toka 2“ može biti predmet pregovora Normandijske četvorke, to ne može biti deo procesa rešavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine.
Ona se, međutim, obavezala da će Nemačka nastaviti da podržava tranzit gasa kroz Ukrajinu i ubuduće, kao i da će to činiti i svi naredni kancelari nakon nje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala