Đoković je najbolji svih vremena – i za to postoje jasni razlozi

© AFP 2023 / MARTIN BUREAUNovak Đoković i Rafael Nadal na Rolan Garosu 2021.
Novak Đoković i Rafael Nadal na Rolan Garosu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Jedan od najboljih sportskih portala na svetu, španska Marka, nakon što je Novak Đoković osvojio šestu titulu na Vimbldonu, ukazala je na deset momenata koji potvrđuju da je Srbin najbolji teniser u istoriji belog sporta.
Novak Đoković, prvi reket sveta, u nedelju je podigao svoj treći u nizu pehar koji na sebi nosi ananas.
Nakon samo dva izgubljena seta tokom čitavog turnira, Novak je u finalu savladao Matea Beretinija i izjednačio se sa rekordima Rafaela Nadala i Rodžera Federera po broju Grend slem trofeja.
„Velika trojka“ osvojila je nestvarnih 60 titula na najvažnijim turnirima na Turu. Ipak, trka za GOAT(najbolji svih vremena) još uvek nije završena, mada španska Marka koja logično favorizuje Nadala, ukazuje na činjenice koje Novaka izdvajaju u odnosu na ostatak „večitih“.
Novak Đoković je, za sada, rešio raspravu o tome ko je najbolji svih vremena, počinje svoj tekst novinar Marke, Joan Solsona koji je u nastavku naveo podatke koje izdvajaju Srbina u odnosu na godinu dana starijeg Nadala i šest godina starijeg Federera kao glavne favorite za GOAT.
Najpre je navedeno izjednačenje sa Nadalovih i Federerovih 20 Grend slem titula, kao i činjenicu da je Novak osvojio prva tri najvažnija turnira u godini, što nikada nije pošlo za rukom njegovim kompanjonima, te da je na korak od postizanja dostignuća Roda Lejvera – „kalendarskog slema“.
Potom u tekstu Marke stoji podatak o broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Novak je do danas brojao do 328 punih nedelja, bez mogućnosti da ga ijedan teniser prestigne u skorije vreme.
Federer je drugi teniser u ovoj kategoriji, i zadržao se 310 nedelja na mestu broj jedan, dok je Nadal šesti sa 209 nedelja, iza Noleta, Rodžera, Pita Samprasa, Ivana Lendla i Džimija Konorsa.
Treća stavka koja stavlja Đokovića ispred ostalih kandidata za najboljeg svih vremena je rekordan broj bodova koje je postigao u jednoj sezoni. To se desilo 2015. godine kada je zahvaljujući 11 titula upisao rekordnih 16.785 bodova na ATP listi.
Te godine Novak je osvojio Australijan open, Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim, Vimbldon, Ju-es open, Peking, Šangaj, Masters u Parizu i Masters Kup.
Đoković deli sa Nadalom prvo mesto po broju osvojenih Masters titula. Dvojica tenisera brojala su do 36, dok je Federer stao na 28.
Peti podatak je da je Novak jedini osvojio svih devet Mastersa, i to je uradio minimum po dva puta u karijeri.
Prvi je teniser u Open eri koji je svaki od četiri Grend slema osvojio bar po dva puta. Nadal i Federer upisali su se na sva četiri, ali Španac na Australijan openu ima samo jedan trofej, dok Švajcarac nije uspeo da ponovi uspeh na Rolan Garosu.
Đoković je ispred Federera i Nadala po broju osvojenih Grend slem turnira nakon 30. rođendana. Osam slemova je osvojio Novak posle 22. maja 2017, dok su Nadal i Federer nakon ulaska u četvrtu deceniju života slavili šest, odnosno četiri puta.
Osmi podatak je da je Novak drugi po broju osvojenih Završnih masters turnira. Ima ih pet, dok ih Federer ima šest.
Novak dominira i u međusobnim susretima sa ostatkom „velike trojke“, te protiv Švajcarca ima 27 pobeda naspram 23 poraza, a sa Špancem je u 58 međusobnih susreta slavio 30 puta, a 28 puta je poražen.
Poslednji parametar koji izdvaja Novaka kao najboljeg tenisera u istoriji je da Srbin ima najbolji procenat pobeda protiv Top 10 igrača – 69 posto, dok je Nadal na brojki od 64,3 procenta, a Federer na 64,6.
Posle Federera i Nadal se obratio Đokoviću
Legende se poklonile Đokoviću
Đoković odgovorio Federeru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala