Kremlj: Putinov članak izraz žaljenja što Ukrajinu kontrolišu stranci

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Članak predsednika Rusije Vladimira Putina o Ukrajini napisan je u duhu poštovanja prema ukrajinskom narodu, ali sa žaljenjem što je ta zemlja izneta na prodaju Zapadu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Sami možete u potpunosti da se uverite da je članak napisan u duhu poštovanja prema ukrajinskom narodu i Ukrajini. Članak je takođe u duhu žaljenja zbog toga što je sudbina Ukrajine sada u velikoj meri izneta na kontrolu i prodaju strancima. Elementi tog spoljnog upravljanja su svima dobro poznati“, rekao je portparol ruskog predsednika.
U isto vreme, dodao je da se u materijalu primećuje predsednikova uverenost da su Rusi i Ukrajinci i dalje deo jednog naroda, istorijske prošlosti i porekla.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Ruski zvaničnici o Putinovom članku posvećenom Ukrajini: Bukvar za kijevske političare

Zelenski o članku: Razmislićemo o odgovoru

Putinov članak prokomentarisao je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Kako je rekao na konferenciji „Ukrajina 30. Humanitarna politika“, spreman je da lično razgovara sa ruskim kolegom o članku.
„Čini mi se da je važno da porazgovaramo o nekim stvarima o kojima je Putin pisao. Verovatno bih mu pružio mnogo materijala koje takođe može da primeni u drugom članku, u budućnosti“, rekao je Zelenski.
Istovremeno, pozdravio je činjenicu da je članak objavljen na dva jezika – ruskom i ukrajinskom.
„Lepo je što čovek zna ukrajinski jezik“, dodao je.
Šef Ukrajine je takođe priznao da nije u potpunosti pročitao članak zbog nedostatka vremena, ali je obećao da će ga proučiti.
„Obavezno ćemo ga detaljno izanalizirati nađem vremena i pročitati kako bi taj članak dobio odgovor. Navodno je napisan na ukrajinskom jeziku, znači da je potrebno da odgovorimo. Razmislićemo“, istakao je predsednik Ukrajine u razgovoru sa novinarima.

Kijev o „bratskim narodima“: Više poput Kaina i Avelja

On je takođe ocenio Putinovu tezu o bliskosti ruskog i ukrajinskog naroda.
„Zaboravljaju nas kada govorimo o pobedi nad fašizmom, Drugom svetskom ratu, o tome o tome koliko su života dali Ukrajinci, a sete nas se u drugim slučajevima, nazivajući nas bratskim narodom. Čini mi se da to nije bratski, više je poput Kaina i Avelja, nešto iz te priče“, zaključio je ukrajinski lider.
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2019
Zelenski saopštio šta je zajedničko Rusiji i Ukrajini
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je u ponedeljak članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“, u kojem je govorio o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i da to nije plod konjunkture, već da je to njegovo lično ubeđenje.
Predsednik je u članku „zid“ koji je nastao između zemalja nazvao zajedničkom nesrećom i tragedijom. Prema njegovom mišljenju, Zapad se 2014. godine direktno mešao u stvari Ukrajine, pokušao da on nje napravi „anti-Rusiju“ i sada ta zemlja nije samo pod potpunom zavisnošću, već pod direktnom spoljnom kontrolom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala