Istraživanje centra „Gamaleja“ pokazalo: „Sputnjik Ve“ efikasan protiv novih sojeva

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida
Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) efikasna je protiv novih sojeva kovida 19, pokazuje istraživanje naučno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ objavljeno u vodećem međunaordnom časopisu „Vakcine“.
„Centar 'Gamaleja' i Ruski fond za direktne investicije (RFPI) objavljuju pozitivne rezultate ispitivanja neutralizujuće aktivnosti krvnog seruma osoba vakcinisanih preparatom 'Sputnjik Ve' protiv novih sojeva SARS-CoV-2. Vakcinacija preparatom formira zaštitne neutralizujuće titre antitela protiv novih sojeva“, saopštio je RFPI.
Ampule sa ruskom vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Centar „Gamaleja“: Efikasnost „Sputnjika Ve“ protiv indijskog soja ─ 90 odsto
Prema navodima RFPI, metodologija istraživanja zasniva se na proceni aktivnosti na neutralizaciji virusa (VNA) uz primenu živog virusa. Tokom ispitivanja upoređena je VNA krvnog seruma ljudi nakon vakcinacije „Sputnjikom Ve“ na uzorcima sojeva koji su prošireni u svetu, sa VNA protiv polaznog soja.
„'Sputnjik Ve' je prva vakcina koja je primenila dva različita adenovirusna vektora tokom vakcinacije. Istraživanja centra 'Gamaleja' pokazala su ispravnost takvog pristupa – ispostavilo se da je aktivnost vakcine na neutralizaciji virusaprotiv novih, opasnijih sojeva veća nego kod mnogih drugih virusa. RFPI će nastaviti da podržava dalja ispitivanja efikasnosti 'Sputnjika Ve' protiv novih sojeva“, rekao je direktor RFPI Kiril Dmitrijev.
Metodologija istraživanja centra „Gamaleja“ opisana je u članku objavljenom u ponedeljak u časopisu „Vakcine“.
Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 70 zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Naučni časopis „Nature“: „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina
„Dobijamo sve više podataka o sposobnosti virusa korona da se transformiše i mutira širom sveta. 'Sputnjik Ve' je danas jedna od najefikasnijih vakcina kako protiv polaznog, tako i protiv novih sojeva korone zahvaljujući jedinstvenom pristupu zasnovanom na primeni dva različita adenovirusna vektora kao instrumenata za isporuku“, dodao je direktor „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala