„Difens njuz“ uvrstio ruski „Almaz Antej“ među 20 najvećih proizvođača oružja u svetu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPoseta Vladimira Putina centru za obuku u koncernu „Almaz-Antej"
Poseta Vladimira Putina centru za obuku u koncernu „Almaz-Antej - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Ruski odbrambeni koncern „Almaz Antej“ našla se na spisku dvadeset najvećih kompanija na svetu iz vojne oblasti, navodi američki nedeljnik „Difens njuz“.
Rejting je napravljen na osnovu prihoda u 2021. godini. Prvih pet mesta zauzimaju američke kompanije: „Lokid Martin“, „Rajteon tehnolodžis“, „Boing“, „Nortrop Gruman“ i „Dženeral dajnamiks“, dok se posle njih nalaze kompanije iz Evrope i Kine.  
Ruski koncern „Almaz Antej“ se nalazi na 20. mestu sa prihodom većim od šest milijardi dolara. Koncern je za tri mesta pao niže na listi u odnosu na isti rejting prošle godine.
TELEGRAMMMM "{$url}"
U top 100 kompanija se našla još jedna ruska korporacija „Taktičko raketno naoružanje“, koja je na 42. mestu sa prihodom od 2,9 milijardi dolara. Korporacija je 2020. godine bila na 35. mestu rejting-liste.
Direktor Centra analiza strategija i tehnologija Ruslan Puhov izjavio je da je potrebno sa oprezom gledati na rejting američkih eksperata.
„To je interesantno viđenje, dostojno poštovanja, ali to nije sveta knjiga. Moramo znati da je rejting sastavljen na osnovu dostupnih podataka. I one podatke koje su autori želeli da prikupe, koje su uspeli da prikupe“, rekao je ekspert Sputnjiku.
Automatski dron-presretač Volk 18 - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2021
Prvi ove vrste u Rusiji: Završeno testiranje autonomnog lovca na dronove
On je naveo da manji broj ruskih kompanija nego ranije na spisku nije slučajan: „Ili Amerikanci ne žele da nas uključe, ili naše kompanije radije ćute, shvatajući da bilo koji njihov indikator može prouzrokovati uvođenje dodatnih sankcija“.
Veliki porast broja kineskih kompanija u rejtingu je Puhov povezao sa željom američkih eksperata da ukažu na militarizaciju Pekinga. On je primetio i da je nemoguće utvrditi podatke o prihodu koje dostavljaju kineske kompanije, kao i stvarne količine vojnih proizvoda.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala