Darko Rundek za Sputnjik: Danas je realnost - brisan prostor

© Foto : Vlasta ProhaskaRundek i Ekipa
Rundek i Ekipa - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Volimo da zajedno zaljuljamo tišinu i pustimo da nas vodi kroz otvorene forme. I sve to ne svirajući instrumente nego muziku, kaže Darko Rundek uoči nastupa sa „Ekipom“ u Kraljevu.
Posle Egzita, a u okviru turneje po Srbiji i regionu, vođa kultnog „Haustora“ a sada „Ekipe“, otkriva za Sputnjik da je za njega i dalje čudesno to dugo prijateljstvo sa srpskom publikom, koje je opstalo i koje je – stvarno.
„Čudesno je kako dugo i stvarno traje naše prijateljstvo“, kaže poznati muzičar uoči koncerta u Kraljevu.
© Tanjug / JAROSLAV PAPEgzit, Darko Rundek
Egzit, Darko Rundek - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Egzit, Darko Rundek
Miljenik publike još od prvih numera „Haustora“ , Rundek je još 1981. godine za vreme serije koncerata „Pozdrav iz Zagreba“ u beogradskom Domu omladine sa domaćom publikom otpočeo prijateljstvo koje traje i danas. Za nastupe „Haustora“ karte bi odmah bile razgrabljene, pre svega zahvaljujući pevaču koji je povremeno bio i gitarista, glumac, pantomimičar. Sugestivnim pokretima i pevanjem, tekstovima koji su ličili na poeziju koja se peva – od početka je plenio i osvajao beogradsku publiku. Od tada je mnogo pesama ispevano, mnogo koncerata odsvirano, ali ono što je zajedničko i trajno jeste uvek prisutna strast i iskrenost. Sa šminkom ili bez nje, sa „Haustorom“ ili „Kargo“ orkestrom, Darko Rundek je uvek imao jasnu poruku: ona se peva kao „Moja prva ljubav“.

Realnost u kojoj živimo je brisani prostor

Nije iznenađenje što su se pesme sa novog albuma „Brisani prostor“ koji je nedavno snimio sa „Ekipom“ odmah našle na regionalnim top listama: kritičari su ga ocenili kao jedno od Rundekovih najboljih izdanja.
„Mislim da je to bogat i zanimljiv album, koji donosi atmosferu i postavlja pitanja vezana za realnost u kojoj živimo. Ta je realnost brisani prostor”, kaže Rundek o albumu koji je snimao tokom pandemije.
„Brisani prostor“ je prvo izdanje posle „Haustora“ na kom se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora – basiste „Ekipe“ Roka Crnića. Celina „Brisanog prostora“ ispričana je kroz dve priče: „Do“ i „Od“, koje se međusobno dopunjuju, a slušalac može da bira njihov redosled. Pet pesama je na jednom i pet na drugom CD-u. Namerno menjajući pozicije „Do“ i „Od“, Rundek postavlja likove svojih pesama u brisani prostor između kraja i početka, između „Od“ i „Do“ sugerišući da je svet na prekretnici i da je trenutak da se trgnemo. O tome snažno govori i pesma „Zovu te“ i stihovi „zovu te planine i reke dok još ima neke”.
„Verujem da je važno postavljati pitanje šta činiti, čak i ako nećemo izbeći kolaps, zato što to pitanje potvrđuje aktivan stav. Na to pesma poziva“, objašnjava Rundek.

Ugodan i običan dan na površini

Svojom muzikom, ali i aktivnošću poznati hrvatski autor već neko vreme podstiče na ekološku svest, na buđenje od zagađenja, na krizu ljudskosti. Na novom albumu slušaocima je poželeo ugodan i običan dan na površini, koja nije „negde duboko u snu, nego sad i tu“. Rundekova muzika odraz je sadašnjeg trenutka i svesti o „celini života“ o kojoj, kako kaže, sada treba brinuti.
„Evo upravo se vraćamo iz Tolmina u Sloveniji, sa festivala na reci Soči, koji nije specifično ekološki orijentisan, ali u ponašanju i organizaciji vidljiva je ekološka svest. Takav nastup se razlikuje od nastupa pred ekološki ravnodušnim i neukim ljudima koje mi svojom muzikom zapravo želimo podstaknuti na promenu“.
U stihovima nastalim izvan trendova vremena, saznajemo da ’iz rane raste cveće’, da svakog trena postajemo neko drugi… U njima se svet menja, ali unutrašnji glas, kao u istoimenoj pesmi, i dalje govori.
„Unutarnji glas je istina. Spoljašnji glas je većinom reakcija na ono što se oko nas događa. Međutim, unutarnji glas dolazi pre misli. On je izvesnost koja peva nemu pesmu“, ističe Rundek.

Pevamo u glas, rekama za spas

Rundek će sa svojom „Ekipom“ večeras nastupiti u Kraljevu na koncertu pod nazivom „Pevamo u glas, rekama za spas“. Ovaj nastup posvećen je očuvanju reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je 10 već izgrađeno. Sa njim nastupaju Ana Kovačić na saksofonu, klavijaturama, gitari i bubnjevima, Igor Pavlica koji svira trubu i peva, Silvio Bočić na bubnjevima i gitari, Miro Mance na vibrafonu i udaraljkama i Roko Crnić kao basista i pevač.
„Mi smo deo biosfere kojoj smo svojim delovanjem naneli veliku štetu i doveli je u neravnotežu. Uništili smo cele svetove divljine. Ako sad ne počnemo da radimo na njenom oporavku, nestaćemo kao živa vrsta. Planeta će to, verujem, rešiti na vreme“, opominje Rundek.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala