Ovo čak ni u Bosni nije viđeno: Zakon protiv Srba nameće neko ko – ne postoji

© Flickr / marijananaBiH - ilustracija
BiH - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
BiH nema visokog predstavnika, tako da nema ko da nametne ikakav zakon, komentariše za Sputnjik Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika za unutrašnju politiku, predlog Valentina Incka visokog predstavnika u ostavci koji traži da BiH donese zakon koji kažnjava negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca.
Kovačević podseća je da je Valentin Incko dao ostavku i da je ona prihvaćena u Ujedinjenim nacijama, a da novi visoki predstavnik za BiH nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma u UN, koji je jedini relevantan organ za izbor visokog predstavnika u BiH.

BIH nema visokog predstavnika

„To znači da u BiH visoki predstavnik više ne postoji. U tom smislu ne postoji apsolutno niko ko bi mogao da nametne bilo kakav zakon, a da bi to na bilo koji način bilo relevantno,“ kaže Kovačević.
Republika Srpska, ni na koji način, dodaje on, ne može više da prihvata i da toleriše kršenje Dejtona.
„Mi duboko verujemo da je vreme nametanja bilo kakvih zakona ili rešenja u BiH prošlost, i da je pred njom budućnost u kojoj će izabrani politički predstavnici koji nose odgovornost od građana u ovoj zemlji preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i da će u BiH postati relevantna samo ona rešenja i zakoni do kojih se dođe dogovorom“, zaključuje Kovačević.
Profesor dr Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne politike povodom Inckovog predloga kaže da je odlazeći visoki predstavnik pokazao je još jednom u čemu je dosledan - mržnji prema srpskom narodu i RS.

Pritisak na RS ali i na Srbiju

„Incko i dalje predlaže nešto što je protivpravno i što je protiv interesa srpskog naroda. Sama njegova ideja je nastavak pritiska, pre svega na Srbiju ali i na RS, pošto se i na osnovu odluka lokalnih parlamenata naših suseda i nepriznatog Kosova pokušava pokazati da je Srbija genocidna  država“, uveren je Deđanski.
Naš sagovornik kaže da, kada nisu uspeli da proguraju britansku Rezoluciju o genocidu u UN jer je Rusija uložila veto, sada to isto pokušavaju preko svojih piona na lokalnom, odnosno regionalnom nivou.
„I dalje će se vršiti pritisak na okolne države da to urade, a evo, sada je taj pritisak stigao i u BiH. Razlika između BiH i ostalih je u tome što u Sarajevu ništa ne može tako krupno da se donese mimo pristanka Srba, to jest RS. I zato je bilo bitno da u Predsedništvu BiH imamo srpskog člana koji neće popustiti ni pod kojim pritiscima kao što se dešavalo ranije,“ objašnjava Deđanski.

Nisu uspeli u UN, hoće u regionu

Ukoliko visoki predstavnik pokuša da nametne ovaj zakon to bi bilo novo kršenje prava RS koja je to doživela više od 70 puta kada su joj oduzimane ingerencije.
„Pravno ne može biti ništa nametnuto, ali svašta može da se očekuje od visokog predstavnika jer ni s jednim nismo imali dobre odnose, posebno što sad na tu funkciju dolazi čovek iz Nemačke koji prema nama ima vrlo negativan stav,“ kaže Deđanski.
Naš sagovornik zaključuje da RS sigurno neće prihvatiti ništa nametnuto, ali sve to skupa što se dešava sa ovakvim rezolucijama ostaviće trag u međunarodnoj javnosti.
Inače, Incko je posle iznošenja ovog predloga, napomenuo da postoje oni koji i dalje „poriču istinu“ i oni koji uprkos, „proverenim i dobro dokumentovanim činjenicama“, insistiraju na tome da se navodni genocid nije dogodio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala