Mira Banjac: Sva moja lica su iscrtale sudbine onih koje sam oživela na platnu

© Foto : SOFOST/PROMOMira Banjac
Mira Banjac - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Sva lica koja sam igrala sudbine su za sebe. Sve njih trebalo je prvo doživeti a onda i oživeti na filmskom platnu, ona su iscrtala ta moja lica, kaže za Sputnjik legendarna glumica Mira Banjac povodom izložbe „Sva lica Mire Banjac“ koja je, njoj u čast, postavljena u Centru za kulturu Sopot, u okviru Filmskog festivala u Sopotu.
„Iza svake od fotografija predstavljenih na izložbi krije se po jedan film. Lepo je što ih je neko sakupio na jedno mesto, jer bismo ih mi glumci rasuli, neke možda i zaboravili“, dodaje naša glumica kojoj je uz vatromet i fanfare na otvaranju 49. Filmskog festivala u Sopotu uručena Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.
Mira Banjac se na sentimentalan način obratila prisutnima primajući nagradu:
“Kada mene ne bude bilo, sve ono što sam dobila je lepo i imaće svoje mesto, a najvažnije od svega je ono što će ostati u vama. To što sam uradila i to što ste vi zapamtili, to je poklon. Živeli, živela sloboda!“

U predvorju jubileja

Na 49. Filmskom festivalu u Sopotu glumce, reditelje, producente dočekivali su, organizatori festivala kao i mnogobrojna publika.
„Lepo je biti u ovom mestu gde svaki čovek na ulici zna da je u toku jedan festival, kultivisano mesto koje je već izgradilo jednu kulturnu celinu u kojoj svi ljudi okolo uživaju. Veoma mi je drago da sam gost ovog festivala i da sam dobila tu nagradu“, navodi Mira Banjac.
Pod sloganom „U predvorju jubileja“, do 17. jula u takmičarskom programu biće prikazana 23 filma, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su Slobodan Skerlić, reditelj, Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista.
Na otvaranju izložbe pod nazivom „Sva lica Mire Banjac“, glumica je izjavila kako ova izložba ne predstavlja njenu biografiju, već biografiju žena koje je igrala i da iza svake od njih stoji jedna sudbina koju je trebalo promišljati. A fotografija je, dodala je Mira Banjac, nešto što ostaje i kada nje same više ne bude.
© Foto : SOFEST/PROMOIzložba će biti postavljena do 17. jula
Izložba će biti postavljena do 17. jula - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Izložba će biti postavljena do 17. jula

Specijalni Ernest na Somborskom filmskom festivalu

Osim „Statuete slobode“ koja joj je uručena na Filmskom festivalu u Sopotu, Mira Banjac je i dobitnica nagrade „Specijalni Ernest“, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima na Somborskom filmskom festivalu.
Treće izdanje ovog festivala počinje sutra, 13. jula kada će na svečanom otvaranju biti prikazan film „Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, sa Mirom u glavnoj ulozi. Na repertoaru će se od 13. do 16. jula naći 13 filmova u četiri selekcije. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, i koncerti.
Na svečanom zatvaranju festivala nagrade će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala