Merkelova poručila Zelenskom: Pitanje „Severnog toka 2“ ne može biti predmet Minskih procesa

© REUTERS / STEFANIE LOOSPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da pitanje izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ treba da bude predmet pregovora Normandijske četvorke budući da taj gasovod predstavlja pretnju za bezbednost Ukrajine.
„Rekao sam gospođi Merkel da nam nisu dovoljne samo garancije Nemačke budući da je subjekat svih tih pitanja Rusija. Ako već govorimo o energetskoj bezbednosti, potrebne su nam garancije i EU i Nemačke i Francuske. Pitanje `Severnog toka 2` potrebno je uključiti u normandijski proces“, rekao je on.
Zelenski je naglasio i da izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ predstavlja pretnju za energetsku bezbednost Ukrajine.
„Zaista mislim da Normandijski proces može biti platforma za energetska pitanja. Rizik je da Ukrajini preti isključenje iz tranzita gasa, a tada cela teritorija Ukrajine, uključujući i privremeno okupiranu zemlju, rizikuje da ostane bez gasa. To treba da bude predmet garancija svih učesnika Normandijskog procesa“, rekao je on.
Zelenski se osvrnuo i na pitanje uključivanja Amerike u Normadijsku četvroku rekavši da bi on to lično želeo, ali da konkretno o uključivanju američkog lidera Džozefa Bajdena u taj proces nije razgovarao sa Merkelovom.

Merkelova: „Severni tok 2“ ne može biti predmet rešavanja sukoba u Donbasu

Merkelova je sa svoje strane kazala da će Nemačka nastaviti da podržava tranzit gasa kroz Ukrajinu i ubuduće, kao i da će to činiti i svi naredni kancelari nakon nje.
„Mi smo to obećali Ukrajini i pridržavaćemo se toga. Pobrinuću se da se to odnosi i na sve naredne kancelare. Za nas je to jasno, a to zna i Rusija, da je tranzit gasa kroz Ukrajinu deo celokupnog paketa uvoza gasa“, naglasila je.
Ona je, međutim, istakla da, iako pitanje izgradnje „Severnog toka 2“ može biti predmet pregovora Normandijske četvorke, to ne može biti deo procesa rešavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine.
„Razgovarali smo o energetskim temama, formalno pitanje gasa nije deo Minskog procesa. Međutim, Nemačka i Francuska su partneri Ukrajini po mnogim pitanjima, a to znači da su stavovi te dve zemlje po pitanju očuvanja tranzita gasa kroz Ukrajinu identični“, dodala je.
Merkelova je kazala i da će Nemačka pomoći Ukrajini po pitanju borbe protiv virusa korona kao i da će, s tim u vezi, Kijevu donirati 1,5 miliona doza vakcina.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala