Mediji: Tači zatražio da bude u kućnom pritvoru u Sloveniji

© AP Photo / Jerry LampenHašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Bivši predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, koji se nalazi u pritvoru u Hagu gde mu se sudi za ratne zločine, želi da mu se omogući da bude prebačen u kućni pritvor u Sloveniji.
To je objavio slovenački portal „Necenzurisano“, pozivajući se na nekoliko izvora iz Slovenije i inostranstva, dok su iz Specijalnog suda odbili da komentarišu te navode.
Prema dokumentima koje je objavio portal, Tači je još u decembru prošle godine tražio da ga uslovno puste na slobodu i složio se da bude u kućnom pritvoru tokom suđenja u trećoj zemlji koja se, kako se navodi, ne graniči sa Kosovom.
Iako se u sudskom dokumentu ne navodi na koju je zemlju mislio, slovenački portal piše da je Tačijev prvi izbor Slovenija.
Kako se navodi, Tači je pokušao da ispita tu mogućnost kroz različite kanale u slovenačkoj vladi, koji bi trebalo da daju garancije da neće napustiti teritoriju Slovenije tokom suđenja.
U Hagu nisu odgovorili ni na pitanje da li je Slovenija već dala sudu te garancije, a odgovor nisu dali ni u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova.
U dokumentu u koji je portal imao uvid, vidi se da je sud u januaru odbio Tačijev zahtev za uslovno otpuštanje, uz obrazloženje da bi on to mogao da iskoristi za beg, budući da mnoge zemlje nemaju sporazum o ekstradiciji sa Prištinom.
Takođe, sud strahuje i da bi Tači mogao da vrši uticaj na svedoke, a da bi to mogao da radi i iz kućnog pritvora u nekoj trećoj zemlji.
Ipak, krajem aprila nemački sudija Kai Ambos, podseća slovenački portal, istakao je u odvojenom mišljenju da bi sudsko veće trebalo ozbiljno da razmotri Tačijev zahtev, ukoliko dobije ponudu treće zemlje uz čvrste garancije.
Portal navodi da se mišljenje nemačkog sudije poklopilo sa vremenom kada je Tači navodno kontaktirao slovenačke vlasti. Dodaje se i da sud kontroliše postojanje mogućih uslova za Tačijevo puštanje na uslovnu slobodu svaka dva meseca.
Tačijev advokat Gregori Kiho, poznat po zastupanju Ante Gotovine, nije želeo da komentariše ove informacije.
Portal piše i da je Tači, nekadašnji lider takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, dosta vremena provodio u Sloveniji, tačnije na Bledu, gde je kratko vreme 90-ih godina bilo njegovo političko uporište.
Kako se navodi, on ima dobre kontakte u Sloveniji, pre svega sa aktuelnim premijerom Janezom Janšom koji ga je privatno posetio 2011. godine u Prištini i kada mu je Tači dao plaketu za dugogodišnju podršku kosovskim Albancima, preneo je Tanjug.
Portal pretpostavlja da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati ključnu reč o odluci o puštanju Tačija, a kako se navodi, slovenačka vlada je obavestila vlasti u Beogradu o Tačijevoj ponudi pre izvesnog vremena.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala