Joanikije sa ruskim mitropolitom: Iz hladnog Sibira došla nam je toplina vere i ljubavi

© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mitropolita kemerovski i prokopijevski Aristarh
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mitropolita kemerovski i prokopijevski Aristarh - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije održao je na proslavi Petrovdana u Cetinjskom manastiru  besedu povodom velikog hrišćanskog praznika i dolaska mitropolita kemerovskog i prokopijevskog g. Aristarha.
Svetom arhijerejskom liturgijom kojom je načalstvovao Mitropolit Aristarh iz Ruske pravoslavne crkve, a sasluživali mitropolit Joanikije i episkop Kirilo proslavljen je praznik Svetih apostola Petra i Pavla – Petrovdan.
© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mitropolita kemerovski i prokopijevski Aristarh
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mitropolita kemerovski i prokopijevski Aristarh - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mitropolita kemerovski i prokopijevski Aristarh
Izražavajući veliku radost što u ovom petrovdanskom sabranju učestvuje i mitropolit Aristarh, koji je više puta dolazio u Crnu Goru, posećujući blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i Eparhiju budimljansko-nikšićku, ali i predvodeći litiju za praznik Svetoga Vasilija Ostroškog u Nikšiću, mitropolit Joanikije je istakao da je mitropolit Arostarh učinio mnogo za povezivanje Crne Gore sa njegovom eparhijom.
„Naša Cetinjska bogoslovija se pobratimila sa bogoslovijom u njegovoj Mitropoliji. Iako je naš dragi vladika u dalekom Sibiru, svojom ljubavlju, učinio je njegov narod i njegovu eparhiju nama veoma bliskom, i to je velika radost. Iz hladnog Sibira došla nam je toplina vere i ljubavi, dobrote i bratskog osećanja, koje ne mogu razdvojiti nikakve granice, jer u veri granica nema. Vera je apostolska, vaseljenska, saborna“, rekao je mitropolit Joanikije, posebno pozdravljajući Vladislava Maslenikova, ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori, ističući da njegovo prisustvo ovaj praznik čini još radosnijim.
© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaSlužba u Cetinjskom manastiru na Petrovdan
Služba u Cetinjskom manastiru na Petrovdan - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Služba u Cetinjskom manastiru na Petrovdan
„Pravo je zadovoljstvo sresti takvoga čoveka i diplomatu. Velika nam je radost što je sa nama. Preko mitropolita Aristarha i Njegove ekselencije ambasadora Vladislava Maslenikova danas je ovde prisutna i ruska država i Ruska pravoslavna crkva. Crna Gora treba da pamti stare osveštane veze sa Rusijom i ne treba da zaboravlja i mi time ne promovišemo nikakvu politiku, nego promovišemo bratsku ljubav i obnavljamo pamćenje. Na takav način gradimo i budućnost“, poručio je mitropolit Joanikije, koji je naglasio da je mitropolit Aristarh prvi arhijerej neke od Pomesnih crkava koji je posetio Crnu Goru nakon upokojenja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, ističući da to nije slučajno, piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.
© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaSlužba u Cetinjskom manastiru na Petrovdan
Služba u Cetinjskom manastiru na Petrovdan - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Služba u Cetinjskom manastiru na Petrovdan
„Vašu ljubav smo imali prilike da osetimo, i nikada iako smo dosta daleko geografski, nismo se razdvojili već dugi niz godina, otkad ste došli prvi put u Crnu Goru. Hvala Vam na vašem dolasku, ljubavi, dobroti. Hvala Vam što ste danas zajedno sa nama uzneli svoje svete molitve Gospodu, što ste načastvovli službom i što ste nam doneli radost i svojim služenjem i svojim prisustvom. Neka je blagosloven onaj koji dolazi u ime Gospodnje i sada i u ubuduća vremena. Amin“, kazao je vladika Joanikije zaključivši da kroz ove susrete upoznajemo i ruski narod i daleki Sibir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala