Haos u Južnoj Africi: Predsednik najavio nestašicu hrane /video/

© REUTERS / SUMAYA HISHAMProtesti u Južnoafričkoj Republici
Protesti u Južnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Najmanje sedam osoba je ubijeno i nekoliko stotina uhapšeno tokom nereda koji su u Južnoj Africi izbili posle hapšenja nekadašnjeg predsednika Jakoba Zume. U pokušaju da suzbiju nasilje, južnoafričke vlasti rasporedile su vojsku na ulice gradova u kojima su zabeleženi najžešći neredi, ali su i uprkos tome tokom dana paljene prodavnice i stambene zgrade.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Među žrtvama je šestomesečna beba, koju je zalutali metak pogodio u glavu, te muškarac koji je iskrvario od rana zadobijenih nožem. U klinikama, javljaju lokalni mediji, vlada haos pošto demonstranti neprestano pokušavaju da upadnu u prostorije u kojima se nalaze povređeni.
TELEGRAMMMM "{$url}"
U talasu nasilja koje je usledilo posle hapšenja bivšeg predsednika, učesnici protesta su pljačkali radnje, palili zgrade i napadali prolaznike.
Južnoafrički predsednik Kiril Ramafosa rekao je u nacionalnom obraćanju da će protesti uskoro dovesti do nestašice hrane i lekova. On je već prekinuo program vakcinacije u zemlji.
Tokom nedelju dana nasilja, policija nije uspevala da zauzda proteste koji su u najvećem broju slučajeva završavali pljačkama i uništavanjem imovine. Južnoafrički mediji javljaju da su blokirane raskrsnice i da na tim mestima gore kamioni.
Bivši predsednik Južnoafričke Republike, 79-godišnji Džejkob Zuma, predao se prošle sedmice policiji i služiće zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog nepoštovanja suda.
Zuma se, takođe, suočava sa odvojenim sudskim postupkom koji se odnosi na ugovor o naoružanju, vredan dve milijarde dolara iz 1999. godine, kada je bio zamenik predsednika.  
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala