EU ponovo produžila sankcije Rusiji na pola godine, Kremlj: Ništa novo

© Sputnik / Vladimir Sergejev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Evropska unija ponovo je produžila na šest meseci ekonomske sektorske sankcije protiv Rusije, navodi se u saopštenju Saveta EU. U Kremlju ocenjuju da u tome nema ničeg novog i dodaju da takva odluka ne doprinosi normalizaciji odnosa između Rusije i EU.
„Savet EU doneo je danas odluku da na šest meseci, do januara 2021. godine, produži sankcije usmerene na konkretne ekonomske sektore Rusije“, navodi se u saopštenju.
Prvobitno je Evropska unija uvela sankcije Rusiji 31. jula 2014. godine na godinu dana. U martu 2015. godine rok za ukidanje sankcija bio je povezan sa „potpunom primenom Minskih sporazuma“. Od tog trenutka se sankcije produžavaju na svakih šest meseci već šest godina zaredom.

Kremlj: Ništa novo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema ništa novo u tome što je Brisel produžio sankcije Rusiji.
„Moramo da radimo u teškim uslovima. Naravno, takve odluke ni na koji način ne otvaraju nove perspektive za normalizaciju odnosa između Moskve i Brisela“, rekao je Peskov.

Minski sporazumi

U Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.
Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala