Potres u Južnoj Americi – zbog čoveka sa prezimenom Ostojić

© AFP 2023 / MAURO PIMENTELEsteban Ostojić
Esteban Ostojić - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Veliko finale Kopa Amerike, kontinentalnog fudbalskog prvenstva Južne Amerike obeležila je titula za Argentinu u velikom finalu, ali je veliku ulogu u svemu imao Esteban Ostojić, urugvajski sudija sa jugoslovenskim korenima.
Utakmica je završena rezultatom 1:0, Lionel Mesi je konačno sa Argentinom osvojio jedno takmičenje, a dan posle meča više se priča o Ostojiću.
Veliko finale je igrano u Rio de Žaneiru, na legendarnoj „Marakani“, koja je proključala u 52. minutu kada je gol za izjednačenje Brazila postigao Rišarlison.
Kratko je trajalo oduševljenje, sudijska ekipa na čelu sa Ostojićem, unukom jugoslovenskih iseljenika, poništila je taj pogodak zbog očiglednog ofsajda.
I to je bio dovoljan razlog da se na Ostojića obruše Brazilci.
„Ako Esteban Ostojić ima milion mrzitelja, ja sam jedan od njih. Ako Esteban Ostojić ima jednog mrzitelja, ja sam taj. Ako Esteban Ostojić nema mrzitelje, onda ja ne postojim. Ako je svet naklonjen Estebanu Ostojiću, ja sam protiv celog svega“, glasio je jedan od komentara posle utakmice.
Argentinci su, logično, bili zadovoljni.
„Treba govoriti o dobrom suđenju Estebana Ostojića. Odličan nastup!“
Ostojić nije bio jedini na udaru Brazilaca, jednako su na meti bili i njegovi saradnici.
„Prošli su nezapaženo, Karlos Bareiro, Martin Sopi, Dijego Aro, Andres Kunja, Danijel Fedorčuk, Aleksander Guzman i Džon Ospina. Treba ih ubiti!“, glasio je jedan komentar.
Argentinski mediji su se podrobnije bavili životom i delom Ostojića, podsetili su da je rođen 1982. godine i da je na velikoj sceni debitovao u prijateljskoj utakmici između Argentine i Meksika, 2018.
Ostojić je 14 godina ranije počeo da se bavi sudijskim poslom, odrekao se svog osnovnog zanimanja – profesora šaha na Univerzitetu u Urugvaju, neformalne institucije za starije osobe, locirane u Montevideu, gde je obavljao i administrativne poslove.
U daljim komentarima njegovog arbitriranja finala Kopa Amerika, ovoga puta nešto objektivnijim, navedeno je da je Ostojić održao smirenost u pokušajima Brazilaca da ga nadmudre i izvedu iz takta.
​„Da, Ostojić je sudio dobro i može da dobije dobru ocenu. Očajni Brazilci su ga saletali, ali je ostao dosledan svom poslu“, navedeno je u analizi renomiranog lista „El Pais“.
U Urugvaju je Ostojić zvezda dana, list „El Observador“ navodi da je on dozvolio da se igra razvije i poštovao je duh finala.
„Nije pogrešio u tome, imao je besprekorno finale“, navedeno je u analizi.
Kako god i ko mislio, analizirao, jedno je sigurno – u 40. godini Esteban Ostojić se suočio sa najvećim izazovom u karijeri.
„Imao je stalan kriterijum za sva simuliranja, faulove i kartone. Imao je meru u svemu, dozvolio je igru, nije seckao kao što je to običaj, na primer kod nas u Urugvaju. Nepisano je pravilo u Urugvaju da sudija mora da prekida često igru kako ne bi došlo do eksplozije na terenu. Argentina i Brazil su igrali do limita, a Nejmar? Priča o atacima na njega? Napravljeno je samo pet faulova nad njim, jeste najviše, ali ne koliko se o tome i priča. Ostojić je sve video, bio je dobro postavljen i na oku svemu“, navedeno je u analizi.
​► U Rusiji više nema „zabranjenih reči“
► „Žrtveno jagnje“ od 45 miliona evra godišnje /video/
► „Ja homofob, seksista i rasista?“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala