Bugarski politikolog: Vlada pod partijom „Ima i ovakvih ljudi“ se neće razlikovati od vlade Borisova

© Sputnik / Alexey VitvitskyIzbori u Bugarskoj
Izbori u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Partija „Ima i ovakvih ljudi“ ponovo je na prvom mestu prilikom prebrojavanja 98,92 procenta glasova, ona je, prema podacima bugarske Centralne izborne komisije osvojila 23,91 procenat glasova, dok je partija GERB osvojila 23,69 procenata.
Podsetimo da borba za prvo mesto traje od jučerašnjeg dana kada su završeni parlamentarni izbori u Bugarskoj. Kasnije tokom večeri je postalo izvesno da je partija „Ima i ovakvih ljudi“ sa malom razlikom u glasovima pretekla partiju GERB, ali je tokom jutra GERB povratio prvo mesto.
U parlament će ući i Bugarska socijalistička partija Kornelije Ninove sa 13,15 procenata, koalicija „Demokratska Bugarska“ – 12,56 procenata, proturska partija „Pokret za prava i slobode“ – 10,66 procenata i partija „Banditi, napolje!“ -  5,03 procenta.
Napomenimo da „Demokratska Bugarska“ i „Banditi, napolje!“, kao i partija „Ima i ovakvih ljudi“ ranije nisu ulazile u parlament i postale su poznate zahvaljujući inicijativi i podršci antivladinih protesta tokom leta 2020. godine.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Održani ponovni parlamentarni izbori u Bugarskoj: Da li će ovog puta biti formirana vlada?
Kako je ranije izjavio lider partije „Ima i ovakvih ljudi“ televizijski voditelj Slavija Trifonov, on ne namerava ni sa kim da stvara koalicije i da je stranka već iznela svoj predlog za buduću vladu, na čijem čelu će biti ekonomista Nikolaj Vasiljev. On je već bio član dve vlade u periodu od 2001. godine do 2005. godine i od 2005. godine do 2009. godine, kada je bio vice-premijer, ministar ekonomije, ministar transporta i ministar državne administracije i administrativnih reformi.
Prema rečima politikologa Ljubomira Stefanova, Trifonov bi mogao da formira koaliciju sa partijom „Demokratska Bugarska“ i „Banditi, napolje!“, ali on ne želi tu koaliciju. Međutim, to ne znači da je za formiranje vlade potrebno imati parlamentarnu većinu, naveo je ekspert.
On je pretpostavio da se vlada na čelu sa partijom „Ima i ovakvih ljudi“ neće mnogo razlikovati od vlade bivšeg premijera Bojka Borisova.
„Model vladavine Borisova će biti zamenjen na model vladavine Trifonova. Jednolično upravljanje premijera će biti zamenjeno jednoličnim upravljanjem političkog lidera“, izjavio je politikolog u komentaru za sajt „Novini“.
Slavija Trifonov je dugo radio kao voditelj na televiziji „bTV“ i imao svoj program „Šou Slavi“. Od 2015. godine on počinje da kritikuje vladu Bojka Borisova i 2016. godine je na čelu Nacionalnog komiteta se izborio za nacionalni referendum u Bugarskoj. Na glasanje su stavljene tri teme: da li građani podržavaju smenu proporcionalnog izbornog sistema na većinski, uvođenje obaveznog glasanja na izborima i referendumima, takođe je i dao predlog da subvencije za političke partije budu jedan lev za jedan glas.
U referendumu je učestvovalo 3.488.558 bugarskih birača. Kako bi referendum stupio na snagu nedostajalo je 12.000 glasova.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala