Nova faza saradnje Kine i Severne Koreje protiv neprijatelja

© REUTERS / KCNALider Severne Koreje Kim Džong Un i kineski lider Si Đinping tokom sastanka u Pjongjangu u Severnoj Koreji
Lider Severne Koreje Kim Džong Un i kineski lider Si Đinping tokom sastanka u Pjongjangu u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Pratite nas
Lideri Severne Koreje i Kine, Kim Džong Un i Si Đinping razmenili su danas poruke povodom 60. godišnjice Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između dve zemlje, objavila je severnokorejska agencija KCNA.
U poruci kineskom Si Đinpingu, severnokorejski lider Kim Džong Un je rekao da je saradnja od ključnog značaja za borbu protiv neprijateljstva stranih sila, dok je Si obećao da će saradnju dovesti „u novu fazu“, navodi severnokorejska novinska agencija KCNA.
Kina je glavni saveznik Severne Koreje otkako su dve strane potpisale sporazum 1961. godine, a međunarodne sankcije uvedene zbog nuklearnog oružja i balističkih raketa Pjongjanga učinile su je više zavisnom od Pekinga u pogledu trgovine i druge podrške.
Pakt prijateljstva poziva dve zemlje da priskoče jedna drugoj u pomoć ukoliko bilo koja strana bude napadnuta.
„Uprkos nezapamćeno složenoj međunarodnoj situaciji poslednjih godina, drugarsko poverenje i militantno prijateljstvo između DLRK i Kine jača iz dana u dan“, rekao je Kim u svojoj poruci, izvestila je KCNA.
Sporazum brani socijalizam i mir u Aziji „sada kada neprijateljske snage postaju očajnije u svojim izazovima i opstruktivnim potezima“, rekao je Kim.
Kinesko-severnokorejski sporazum važi po 20 godina i obnovljen je 1981. i 2001. godine.
Razmena poruka Sija i Kima je najnoviji znak jačanja veza između suseda, za koje analitičari kažu da su usmerene na Sjedinjene Države usred nuklearnih pregovora između Pjongjanga i Vašingtona i pogoršanja tenzija između SAD i Pekinga.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala