Moja Rusija: Park pobede — mesto odakle se svi klanjaju Moskvi /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićMoskovski Park pobede
Moskovski Park pobede - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Pratite nas
Moskovski Park pobede, površine 135 hektara, važi za jedan od najvećih memorijalnih kompleksa u Rusiji i u svetu, a posvećen je pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.
Ovaj memorijalni kompleks na Poklonoj gori otvoren je na Dan pobede, 9. maja 1995. godine, u znak sećanja na žrtve koje je ruski narod podneo u Drugom svetskom ratu, ali i na podvige ruskih vojnika. On čuva sećanje na slavne vojskovođe i neznane junake koji su oslobodili Rusiju i svet od fašizma.
Sa ovog mesta nekada se mogla videti cela Moskva kao na dlanu. Bilo je to u vreme kada grad još nije bio tako velik i kada je imao samo 300 hiljada stanovnika. Po jednoj verziji, naziv Poklona gora potiče od reči „poklanjati se“, pa kažu da su se ljudi, koji su dolazili u prestonicu ili je napuštali, sa ovog mesta klanjali Moskvi i njenim svetinjama, izražavajući na taj način poštovanje.
Ovo je i istorijsko mesto, jer su mnogi značajni događaji povezani sa Poklonom gorom. Ovde je Napoleon, posle čuvene Borodinske bitke u septembru 1812. godine, čekao ključeve grada, ali ih nije dočekao — umesto toga, gledao je Moskvu u plamenu. Odavde su i ruske trupe otišle na front za vreme Velikog otadžbinskog rata.
© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaDan zastave Rusije u Parku pobede u Moskvi
Dan zastave Rusije u Parku pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Dan zastave Rusije u Parku pobede u Moskvi
Svako ko ovde dolazi, pred ulazak u park, proći će kroz Trijumfalnu kapiju, podignutu u znak sećanja na rat sa Napoleonom. Ovaj simbol grada ukrašavaju figure ratnika na postamentu i boginja pobede — Nika.
Ovde se čuva sećanje i na vojskovođe koje su se istakle u borbi protiv Napoleona, među kojima je i general Mihail Miloradović, potomak srpske porodice Miloradović iz Hercegovine, koji se istakao u borbama protiv Napoleona, u pedeset pobedonosnih bitaka.
Čuva se sećanje i na čuvenog ruskog generala-feldmaršala Mihaila Kutuzova, takođe poreklom Srbina. Upravo i ulica na kojoj se nalazi Trijumfalna kapija nosi ime po njemu — Kutuzovski prospekt. Među njima je i ruski pukovnik Nikolaj Rajevski, koji je kao dobrovoljac učestvovao i u Srpsko-turskom ratu i koji je poslužio ruskom piscu Lavu Tolstoju kao prototip za glavnog junaka, grofa Vronskog, u njegovom delu „Ana Karenjina“. Poginuo je u bici za Gornji Adrovac kod Aleksinca.
Šta se sve može videti u ovom prelepom moskovskom parku i kakve on dragulje čuva, saznajte u novoj epizodi „Moje Rusije“.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala