Rakete zasule američku vojnu bazu u Siriji /foto/

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmeričke snage patroliraju sirijskim naftnim poljima u istočnoj Siriji
Američke snage patroliraju sirijskim naftnim poljima u istočnoj Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Pratite nas
Američke snage u Istočnoj Siriji našle su se pod nasumičnim raketnim napadom, a zasad nema izveštaja o povređenima. U fabrici koju američke trupe koriste kao vojnu bazu čula se eksplozija, navode lokalni mediji.
Do napada je došlo u blizini mesta u kojem se nalaze naftna i gasna polja poznata kao Konoko, gde su raspoređeni američki vojnici.
Američki zvaničnik iz Ministarstva odbrane potvrdio je za Sputnjik internešenal da su američke snage bile napadnute u Konoku u provinciji Dejir el Zor.
„Mogu da potvrdim da je došlo do nasumičnog napada vatrenim oružjem u Konoku (Sirija). U ovom trenutku, prvobitni izveštaji ukazuju da nema ni žrtva ni povređenih niti materijalnih oštećenja“
Objave na društvenim mrežama ukazuju da su američku vojnu bazu, koja se nalazi u blizini naftnog polja Konoko, pogodile najmanje četiri rakete.
Prema sirijskim državnim medijima, nešto pre ponoći začula se eksplozija u gasnoj fabrici Konoko koju su još 2017. od DAEŠ-a (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) preuzele snage SAD i koju koriste kao vojnu bazu.
Izvori su za SANU naveli da su na tom području primećeni „neobična dejstva okupacionih snaga“ nakon eksplozije, ne navodeći detalje o njenim uzrocima ili posledicama.

Sirijska vlada više puta je optužila američke snage za pljačku resursa zemlje u bogatom naftom istočnom delu Arapske Republike. Područje u kojem je došlo do napada je jedno od nekoliko mesta u istočnoj Siriji, gde američki vojnici navodno deluju u borbi lokalnih partnerskih snaga protiv takozvane Islamske države (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).
Nedavno je američka vojna baza u području sirijskog naftnog polja Omar dva puta bila meta raketnog napada sa teritorije koju kontrolišu proiranske vojne formacije. 
Procenjuje se da se u Siriji trenutno nalazi 900 ili više američkih vojnika - kako u južnoj enklavi Tanf, tako i na severoistoku, gde „obezbeđuju“ naftne bušotine i pomažu SDF-u kojim dominiraju Kurdi da upravlja faktički nezavisnom vladom. Njihovo prisustvo krši međunarodno pravo i vlada u Damasku se tome protivi, ali Vašington insistira da se američke trupe u Siriji, kao deo međunarodne koalicije, bore protiv terorista.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala