Zemljotres u Tadžikistanu odneo pet života, ruski vojni objekti neoštećeni

© Flickr / Matt Katzenberger Seizmograf
Seizmograf - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
U zemljotresu koji je pogodio sever Tadžikistana poginulo je pet osoba, saopštila je šefica pres-centra Odeljenja za vanredne situacije Umeda Jusufi.
„Epicentar potresa koji se dogodio u 7.14 časova (po lokalnom vremenu) registrovan je na 165 kilometara severoistočno od Dušanbea i na 21 kilometar istočno od Raštinskog okruga. Magnituda potresa u epicentru iznosila je šest stepeni, a u Dušanbeu – tri“, precizirala je Jusufi.
Prema njenim rečima, žrtve zemljotresa su stanovnici Tadžikabadskog okruga. Dvoje maloletnih lica iz Raštinskog okruga je povređeno i nalaze se u bolnici.
Prema preliminarnim informacijama, u dva sela je oštećeno 19 kuća. Na mesto događaja je izašla komisija na čelu sa premijerom republike.
Žarište zemljotresa locirano je na dubini od 10 kilometara, javlja Evropsko-mediteranski seizmološki centar.
Zemljotres nije uticao na borbenu gotovost ruskih vojnih objekata u Tadžikistanu, saopšteno je iz ruskog Centralnog vojnog okruga.
„Vojska izvršava zadatke po planu, rušenje ili oštećenje ruskih vojnih objekata nije zabeleženo“, ističe se u saopštenju.
Podsetimo, ruski lider Vladimir Putin u maju je izjavio da Rusija radi na jačanju svoje vojne baze u Tadžikistanu. 201. vojna baza u toj zemlji je najveći ruski vojni objekat van njenih granica. Smeštena je u dva grada – Dušanbeu i Bohtareu. Prema sporazumu, potpisanom u oktobru 2012. godine, baza će se nalaziti u Tadžikistanu do 2042. godine.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala