Vlasti Haitija traže vojnu pomoć SAD i UN posle ubistva predsednika

Pratite nas
Vlasti Haitija zatražile su od SAD i UN da pošalju vojne snage kako bi pomogle da se obezbede važna strateška mesta u zemlji nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza.
„Nakon atentata na predsednika, postoji opasnost da bi plaćenici mogli da naštete određenoj infrastrukturi, poput luke, aerodroma ili energetske mreže, čime bi se stvorio haos u zemlji. Tokom razgovora s američkom administracijom i UN podneli smo ovaj zahtev“, potvrdio je ministar Matijas Pjer, preneo je Rojters.
Istraga u SAD: Kako su Amerikanci povezani sa ubistvom predsednika Haitija
Američki Stejt department potvrdio je da je haićanska vlada zatražila bezbednosnu i istražnu pomoć i da će SAD pomoći u istrazi ubistva predsednika Moiza, ali da u ovom trenutku ne planiraju vojnu pomoć Haitiju.
SAD su takođe najavile da će na Haiti u najkraćem roku poslati visoke zvaničnike iz FBI-ja i Ministarstva unutrašnjih poslova kako bi procenili situaciju i videli kako najbolje mogu pomoći, saopštila je Bela kuća.
Šef kolumbijske nacionalne obaveštajne uprave i obaveštajni direktor nacionalne policije takođe će s Interpolom otputovati na Haiti kako bi pomogao u istragama,najavio je kolumbijski predsednik Ivan Duke.
Diplomatski izvor u UN ranije je rekao da su vlasti Haitija podnele zahtev za vojnu pomoć kako bi zaštitile aerodrom i naftna postrojenja, ali da je za to potrebna rezolucija Saveta bezbednosti.
Predsednika Haitija je u njegovom domu likvidirala grupa stranih komandosa, objavila je haićanska policija.
Haićanske vlasti saopštile su da je među naoružanim komandosima koji su ubili Moiza bilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija. Sedamnaest njih je zarobljeno, trojica su ubijena, a osam je još na slobodi, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubistva, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala