Vatrena oluja zahvatila Ural: Gore kuće, evakuisano preko 100 ljudi, jedna osoba stradala /video/

© MČS RF / Uđi u bazu fotografijaŠumski požari u Čeljabinskoj oblasti
Šumski požari u Čeljabinskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
U ruskoj Čeljabinskoj oblasti bukte šumski požari, a vatra je trenutno zahvatila površinu od 14.000 hektara, saopšteno je iz regionalnog odeljenja Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Jedna osoba je stradala.
Kako je saopštio zamenik ministra za vanredne situacije Rusije Ilja Denisov, vatrogasci i pripadnici drugih službi uspeli su da spasu više od 1.800 kuća od vatrene stihije u Čeljabinskoj oblasti.
Dan ranije vatra od šumskih požara zahvatila je čeljabinska sela, a zapalilo se na desetine kuća i vikendica. Spasioci su saopštili da je vatra uništila 71 građevinu, uključujući 46 stambenih objekata, a da se u privremenim skloništima nalazi 19 ljudi, od kojih su 128 – deca (više od stotinu dece iz letnjeg kampa i internata). U šumskim požarima povređeno je 18 osoba, a pronađeno je telo jednog muškarca koji je izgoreo u kući.
 „Uprkos veoma teškoj situaciji, zahvaljujući koordinisanim akcijama vatrogasaca, šumskih službi dobrovoljaca u sedam naseljenih mesta od požara je spaseno više od 1.800 kuća. Izgorele su 72 građevine. Uspeli smo da smanjimo na minimum posledice vatrene stihije“, rekao je Denisov.
Prema rečima načelnika Glavne uprave Ministarstva za vanredne situacije Čeljabinske oblasti Jurija Burenka, „u nekoliko naseljenih mesta požar je poprimao karakter vatrene oluje kada bi se nekoliko žarišta sjedinila u jedan, a temperatura je dostizala preko 700 stepeni“.
Kako dodaje, požar se širio brzinom od 150 metara u sekundi.
​Takođe je saopšteno da je gubernator Čeljabinske oblasti Aleksej Teksler telefonom podneo izveštaj ruskom lideru Vladimiru Putinu o situaciji sa šumskim požarima. Putin je naložio da se deci koja su evakuisana iz Čeljabinske oblasti zbog požara obezbedi odmor na moru.
U borbu sa požarima uključeno je 630 ljudi, avioni Il-76, Be-200 i helikopter Mi-8.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala