Svi su je čekali: U Finski zaliv uplovila nečujna nuklearka „Knez Vladimir“ /video/

© Sputnik / Oleg Kulešov / Uđi u bazu fotografijaNuklearna podmornica projekta "Borej" "Knez Vladimir"
Nuklearna podmornica projekta Borej Knez Vladimir - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Finski zaliv je trenutno nalik na jedan veliki poligon za obuku, a istovremeno i izložbu ruske Ratne mornarice. U određeno vreme pristižu jedan po jedan ruski brodovi koji će učestvovati na paradi povodom Dana Ratne mornarice Rusije 25. jula, prenosi televizija „Zvezda“.
Nuklearna podmornica „Orao“ jedan je od najvećih učesnika glavne vojne pomorske parade. Na kopnu bi ta podmornica zauzela površinu od dva fudbalska terena. Čak i u vodama Finskog zaliva krstarica stoji zasebno od glavne grupe ratnih brodova.
Međutim, strašna „ptica“ podvodne nuklearne flote Rusije nije se dugo sama „šepurila“. U Finski zaliv je uplovio učesnik predstojeće parade koji se najželjnije iščekivao – nuklearna podmornica „Knez Vladimir“.
Podmornica je uspešno realizovala prelazak u Baltičko more sa severa. „Knez Vladimir“ će biti prvi put predstavljen na glavnoj vojnoj pomorskoj paradi. Prema rečima glavnog komandanta ruske Ratne mornarice Nikolaja Evmenova, taj događaj će naglasiti status Rusije kao velike pomorske sile koja poseduje okeansku flotu.
„Knez Vladimir“ je najnovija raketna podvodna krstarica strateške namene projekta „Borej A“. U okviru projekta planira se i izgradnja podmornica: „Generalisimus Suvorov“, „Imperator Aleksandar III“ i „Knez Požarski“.
Podmornice imaju 16 raketa „Bulava“, koje mogu da ponesu od šest do deset nuklearnih jedinica individualnog navođenja. Radijus delovanja R-30 može biti od 8.000 do 10.000 kilometara. Kako je rekao ranije u intervjuu za RT vojni ekspert Viktor Litovkin, „ove podmornice su nečujne, skoro da je nemoguće pronaći ih u okeanu. Pritom one mogu naneti udarac ne samo ispod vode u okeanu, već i sa svojih baznih pozicija“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala