Kineski brodovi upali u japanske vode kod spornog arhipelaga

© YouTube/The Japan TimesKineski brodovi obalske straže navodno narušavaju japanske teritorijalne vode u blizini ostrva Senkaku
Kineski brodovi obalske straže navodno narušavaju japanske teritorijalne vode u blizini ostrva Senkaku - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Dva kineska broda uplovila su u teritorijalne vode Japana kod spornih ostrva Senkaku (kineski naziv Djaoju) na koje pretenduje Kina, javlja japanska televizija NHK.
Kako se navodi, oko podne su četiri kineska broda plovila zonom koja se graniči sa teritorijalnim vodama Japana, nakon čega su dva broda uplovila u japanske vode u rejonu ostrva Senkaku (Djaoju). Oni su pokušali da se približe japanskim ribarskim plovilima.
U 15.00 časova po lokalnom vremenu oba broda su se i dalje nalazila u teritorijalnim vodama Japana.
Ostrva Senkaku (kineski Djaoju) su predmet teritorijalnog spora Kine i Japana. Tokio tvrdi da su ostrva njihova od 1895. godine, a Peking podseća da na japanskim kartama iz 1783. i 1785. godine ta ostrva označena kao kineska teritorija. Nakon Drugog svetskog rata ostrva su bila pod kontrolom SAD i predata su Japanu 1972. godine. Na Tajvanu i u kontinentalnoj Kini smatraju da ih Japan drži pod svojom kontrolom nezakonito. Tokio smatra da su Kina i Tajvan počele da pretenduju na ostrva od sedamdesetih godina prošlog veka kada se utvrdilo da su vode oko ostrva bogate rudama. Teritorijalni spor se još više zaoštrio nakon što je japanska vlada 2012. godine otkupila od privatnog vlasnika – Japanca tri od pet ostrva arhipelaga Senkaku (Djaoju).
Tokio se protivi pekinškim brodovima koji plove u blizini sporne teritorije, nazivajući te poteze „neprihvatljivim upadima". Japan uživa podršku SAD, a Peking optužuje dve zemlje za „udruživanje" protiv kontinentalne Kine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala