„To uopšte i ne postoji“: Crna Gora demantuje ukidanje sporazuma sa SAD

© REUTERS / Stevo VasiljevicCrnogorski gardsiti pored aviona američkog potpredsednika.
Crnogorski gardsiti pored aviona američkog potpredsednika. - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore demantovalo je navode da Vlada planira da ukine sporazum sa SAD o imunitetu američkih vojnika, pojašnjavajući da takav sporazum uopšte i ne postoji.
Kako prenosi RTCG, u Ministarstvu navode da postoje dva sporazuma sa SAD - jedan kojim se građani SAD izuzimaju iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i SOFA sporazum o statusu američkih snaga u Crnoj Gori.
Tvrde, međutim, da nikakve aktivnosti u vezi sa ta dva sporazuma nisu preduzimane.
Prošle sedmice su pojedini mediji u Crnoj Gori objavili, pozivajući se na Informaciju o stanju pristupnih pregovora sa EU, usvojenoj na poslednjoj sednici Vlade, da Vlada ukida sporazum sa SAD o imunitetu američkih vojnika.
Iz Ministarstva spoljnih poslova za TVCG su demantovali tu informaciju, navodeći da su je pojedini mediji netačno i preneli i interpretirali.
Navode da se u Informaciji o stanju pristupnih pregovora sa EU usvojenoj na sednici Vlade ne spominje „sporazum sa SAD o imunitetu američkih vojnika“, koji pod tim nazivom i ne postoji.
„Jedini sporazum koji se spominje je bilateralni sporazum kojim se građanima SAD daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda, budući da je to pitanje povezano s ispunjavanjem obaveza u okviru poglavlja 31 u pregovorima sa EU“, navode u Ministarstvu. Ističe se da ni u odnosu na taj sporazum nove aktivnosti nisu preduzimane.
„Kada je reč o završnom merilu, odnosno bilateralnom sporazumu o imunitetu sa Sjedinjenim Državama, kojim se građanima SAD daju izuzeća iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda i kako bi se uskladili sa smernicama Evropske unije u vezi s ovim pitanjem, potrebno je nastaviti aktivnosti na osnovu obostrano prihvatljivog modela, kako bi se pronašle najprikladnije administrativne procedure za ukidanje sporazuma sa SAD“, navodi Ministarstvo, prenosi Tanjug.
Naglašava se da će cilj te koordinacije biti rešenje koje je prihvatljivo za sve strane.
„Svi potezi koje Vlada preduzima u vezi s pregovorima sa EU i saradnjom sa SAD, isključivo su u pravcu unapređivanja odnosa na svim poljima“, ističe Ministarstvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala