Borelj u Dubrovniku: Moramo reagovati na rusku "vakcinalnu diplomatiju"

© AP Photo / Aris OikonomouŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Evropska unija mora da zna kako da reaguje na takozvanu vakcinalnu diplomatiju kojom, navodno, pribegavaju Rusija i Kina, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na forumu u Dubrovniku.
"Ove države (Rusija i Kina) promovišu vakcinalnu diplomatiju u celom svetu", rekao je Borelj.
"Moramo to da znamo i reagujemo u skladu sa tim", smatra Borelj.
Govoreći o razvoju situacije sa virusom korona, on je naglasio da je u ovoj fazi teško predvideti da li svet može pobediti infekciju do 2023. godine.
"Pred nama je teška borba", konstatovao je Borelj, ukazavši da će se svet još više promeniti i postati digitalniji, dok će nejednakost među državama, kao i unutar njih, biti još izraženija.
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala