Australijanka kroz dramu do trofeja na Vimbldonu

© AP Photo / Kirsty WigglesworthEšli Barti
Ešli Barti - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Prva teniserka sveta Ešli Barti posle velike drame pobedila je Karolinu Pliškovu u finalu Vimbldona rezultatom 6:3, 6:7, 6:3, osvojivši drugu Grend slem titulu u finalu koje je trajalo sat i 56 minuta.
Marija Čičak u raspravi sa Viktorom Troickim na Australijan openu 2017. - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Đokoviću će suditi Hrvatica – i zauvek ući u istoriju
U sudaru prve i 13. teniserke planete koje su do finala odigrale gotovo savršen turnir, izgubiši samo po jedan set, što je za svaku pohvalu, Ešli Barti je demonstrirala silu u prvom setu.
Od početka susreta bila je dominantna i već u drugom gemu „ukrala“ je servis protivnici, isto je učinila i u četvrtom gemu.
Ipak, Čehinja koja je gubila 4:0 u gemovima i koja je bila u psiloškom nokdaunu, uspela je da se konsoliduje i da odgovori na pravi način ribrejkom za 4:1.
Tada je usledila prava revija brejkova, jer su i u šestom i u sedmom gemu obe teniserke izgubile po još jedan servis. Na kraju je Australijanka prvi set rešila u svoju korist rezultatom 6:3.
​Nastavak susreta doneo je daleko veću i neizvesniju borbu, iako je Barti bila ta koja je prva oduzela servis i povela sa 2:1 u drugom setu, da bi ekspresno stigla i do 3:1.
i taman kada su svi pomislili u Londonu da će kratko trajati ovogodišnje finale Vimbldona, Karolina Pliškova je podigla nivo igre i u potpunosti se vratila u meč.
Vratila je izgubljeni brejk, stigla do 3:3 i povela 4:3, tada se igralo gem za gem i brzo je na semaforu na Vimbldonu rezultat bio 5:4 za Čehinju, zatim i 5:5.
I onda kada se „lomilo“, kada je bilo najteže, Ešli Barti je opravdala epitet prve teniske sveta.
Napravila je brejk u tom 11. gemu, imala sve u svojim rukama jer je servirala za osvajanje Grend slema. Ali, nije moglo bez drame. Kako to obično u ženskom tenisu, usledio je ribrejk, što je automatski značilo da drugi set finala Vimbldona ide u taj-brejk.
U njemu se daleko bolje snašla Karolina, koja je slavila rezultatom 7:4, izborivši treći set, pa je finale dodatno dobilo na težini, a oni koji su kupili ulaznicu nisu ekspresno morali kući već su mogli da nastave da uživaju u vrhunskom tenisu.
​I onda je usledio odlučujući, treći set - borba na sve ili ništa. Borba iz koje je na kraju favorizovana Barti uspela da slavi, iako je to moglo daleko lakše, ali je sama sebi zakomplikovala život, a Pliškovoj ulila lažnu nadu da može da priredi iznenađenje.
Jedan brejk u trećem setu, koji je napravila u drugom gemu, bio je dovoljan da slavi rezultatom 6:3, što je bilo dovoljno za konačnih 2:1 u setovima i veliko slavlje Australijanke u Engleskoj moglo je da počne.
► Da li je Vimbldon „alergičan na zastavu Srbije“?
► Novak otkrio dva problema: Nije idealno, ali...
► Novak: Predaja nikada nije opcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala