Amerika: Nadamo se da će se Slovenija boriti protiv „uticaja“ Moskve

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Pentagona sa američkom zastavom
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Predsednik grupe za američko-slovensko prijateljstvo u Predstavničkom domu SAD Pol Gosar izrazio je nadu da će se Ljubljana, koja je preuzela predsedavanje u Savetu Evropske unije, boriti protiv „uticaja“ Moskve i Pekinga, prenosi televizija „RT“.
 
Tokom obraćanja u američkom Kongresu, američki političar je podsetio da je 1. jula Slovenija preuzela predsedavanje Savetom EU – jednim od glavnih organa integracionog udruženja koja donose odluke u Evropi.
Prema rečima Gosara, to se dogodilo u prilično teškom periodu kako za EU, tako i za ceo svet.
„Pod rukovodstvom Slovenije Evropa će raditi na suzbijanju pandemije virusa korona, nadoknađivanju ekonomske i socijalne štete koju je naneo taj virus, a takođe će se baviti aktuelnim i ključnim pitanjima sa kojima se suočavaju EU i SAD – suprotstavljanjem kineskom i ruskom uticaju, jačanjem sajber bezbednosti i razvijanjem ekonomskog puta za budućnost“, istakao je američki kongresmen.
Prema njegovom mišljenju, u predsedavajućem programu Slovenije navodi se da je zemlja spremna da rešava, između ostalih, još jedan „zadatak bez presedana“ – „strateški će analizirati povećanje održivosti Evrope u budućnosti“.
Ranije je saopšteno da je američka ambasada u Ljubljani objavila otvoreni konkurs za dodelu do 100.000 dolara za razvoj „kulturne saradnje“ dve zemlje.
Podsetimo, SAD su za 2021. godinu izdvojile 290 miliona dolara za borbu protiv „ruskog uticaja“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala