„Amazonska četa“ za Katarinu Veliku: Kako je formiran ženski bataljon na Krimu

© Foto : Public domain / Johann Georg PlazerSlika nemačkog umetnika Johana Georga Placera "Carica amazonki Falestris u lageru Aleksandra Velikog"
Slika nemačkog umetnika Johana Georga Placera Carica amazonki Falestris u lageru Aleksandra Velikog - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Ruska carica Katarina Velika volela je da se kladi. Jednom prilikom je ušla u žučnu raspravu sa ruskim knezom Grigorijem Potemkinom o tome ko je hrabriji: muškarci ili žene. Potemkin je želeo da dokaže da je u pravu i predstavio joj sto prelepih devojaka naoružanih do zuba.

„Amazonska četa“ za Katarinu Veliku

Knez Grigorij Potemkin je tokom razgovora sa Katarinom Velikom 1787. godine rekao da su Grci dobri i odvažni vojnici i da takve osobine imaju ne samo muškarci već i žene. Carica je takvu njegovu izjavu primila sa podsmehom i zatražila od njega da svoju tvrdnju i dokaže. Grigorij je obećao da će, kada carica poseti Krim videti ruske „grčke ratnice“.
U međuvremenu, on je dao nalog komandantu Grčkog puka Konstantinu Čaponiju da za 60 dana pronađe 100 devojaka i da formira „amazonsku četu“. Čaponi je održao obećanje i caricu je dočekala ženska četa. Devojke su bile poređane u stroju u živopisnoj aleji u kojoj su rasla stabla pomorandže, limuna i lovora. To je zaista bio neverovatan prizor.

Ruske ratnice kao simbol ruske moći

Četa amazonki nije bila samo fantazija kneza Potemkina. Putovanje na Krim je imalo poseban cilj: da se pokaže gostima iz inostranstva snaga Rusije. Potemkin, koji je tada bio general-gubernatora tog kraja, potrudio se da putovanje pretvori u svečanost. U planu je bila demonstracija Crnomorske flote, dok je „amazonska četa“ trebalo da bude „šlag na tortu“.
Predivne ratnice su imale ulogu da pokažu gostima koliko je Rusija jaka. A neprijatelji, ugledavši žensku vojsku, morali su se setiti Partskog hica (vojna taktika koju su koristili Parti, drevni iranski narod), koji su izmislile amazonke. Amazonke su se trudile da namame neprijatelja u nepoznato područje, nakon čega su iznenada menjale pravac, okretale se i gađale neprijatelja strelama. Lepe devojke su podsetile na to da pobeđuju samo najpametniji, najhrabriji i neustrašivi.
© Foto : Public Domain / Johann Baptist von Lampi the Elder Knez Grigorij Aleksandrovič Potemkin, april 1791. godine
Knez Grigorij Aleksandrovič Potemkin, april 1791. godine - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Knez Grigorij Aleksandrovič Potemkin, april 1791. godine

Elena Sarandova – žena koja je od carice dobila brilijantski prsten

Zašto je Potemkin odlučio da u vojnom spektaklu učestvuju upravo Grkinje? Njegov cilj je bio da se dodvori Katarini Velikoj, povlačeći paralelu sa caricom Amazonki – Falestridom. Postojalo je predanje da je ona posetila Aleksandra Makedonskog u želji da sa njim ima dete. Knez je ovim želeo da pokaže da su Grci druželjubiv narod, koji je spreman da služi Katarini Velikoj, kao i da se pomoću Rusije može obnoviti Grčka imperija.
Tako je oko sto mladih i lepih Grkinja, ćerki i supruga oficira iz Grčke, u širokim crvenim suknjama, držeći puške u rukama, ušlo među strane goste. Na primer, austrijski princ Jozef de Lin napisao je da je zadivljen lepim ženskim licima. A austrijski car Josif II je video Amazonke u Balaklavi, u jugozapadnom delu Krima, i pre dolaska Katarine i gostiju. On nije mogao da se suzdrži, prišao je devetnaestogodišnjoj kapetanki i poljubio je.
Uniforma se za žensku četu posebno šila. U osnovi su bile crvena i zelena boja, koje su se nalazile i na uniformi drugog bataljona Grčke čete, kao i na nacionalnoj odeći Turaka. Na devojkama su fantastično izgledali beli turbani ukrašeni perjem.
Devojke su se dopale i carici. Ona je čak pozvala i Elenu Sarandovu i potapšala je po ramenu. Kasnije joj je uručila brilijantski prsten. Ona je postala prva žena-oficir u vojsci Rusije. Ostale članice čete su dobile po 10.000 rubalja.

Kako je nastao bataljon smrti Marije Bočkareve

Vojni spektakl je bio odigran i žene su se vratile kućama i porodici. Amazonke, naravno, nisu primili u vojnu službu, iako su bile obučene da pucaju iz oružja, pre svega bajoneta, naučene su tehnikama mačevanja, da jašu i marširaju.
Kada je Katarina Velika stigla kući četa je bila rasformirana. Bilo je jasno da se carica razonodila, gosti su bili zadivljeni i sve je dobro prošlo. Međutim, ideja Potemkina je bila korisna i nadalje se razvijala. Tako je tokom Prvog svetskog rata formirana četa koju su činile žene. Reč je o legendarnom „bataljonu smrti“ kojim je uspešno komandovala Marija Bočkareva.
Međutim, ovog puta su žene imale ozbiljniji zadatak. Cilj je bio da budu neustrašive i da na taj način inspiriše muškarce da se vrate u vojsku. One su im pokazale da su hrabre, vojnici su se vratili u rovove i borili se sa neprijateljem, ne štedeći živote.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala