Koja su dva najvažnija domaća brenda i oružje meke moći Srbije

© Sputnik / Lola Đorđević Izložba „Umetnost sporta” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije
Izložba „Umetnost sporta” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Sport je najjači srpski brend u svetu, posle koga sledi umetnost, zbog čega smo hteli da ih povežemo i predstavimo ih kao prave vrednosti Srbije, kaže za Sputnjik Dragan Šešum, sportski direktor Sportskog saveza Srbije i autor izložbe „Umetnost sporta“.
Više od trideset dela najeminentnijih autora domaće likovne scene predstavljeno je na izložbi „Umetnost sporta” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd” koju organizuju Medija centar „Odbrana” i Sportski savez Srbije. Radovi umetnika pokazaće nam njihovu umetničku viziju sporta.
Sama ideje oko organizovanja izložbe nastala je prošle godine kada su svi mediji objavili da je kako je novo doba Olimpijade, prvi put je otkazana Olimpijada u mirnodopsko vreme“, kaže Dragan Šešum autor izložbe.
© Sputnik / Lola Đorđević Izložba „Umetnost sporta” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije
Izložba „Umetnost sporta” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Izložba „Umetnost sporta” u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije
Koristeći se raznim tehnikama, od ulja na platnu, mozaika, mermera, kombinovane tehnike, umetnici poput Stojana Milanova, Saše Marjanovića, Milana Miletića, Slavka Krunića, Peđe Miloševića, Vladimira Dunjića, Dragana Ilića, Bratislava Ivanovića, Vase Dolovački, Snežane Petrović predstavili su nam svoj umetnički doživljaj sporta kao načina života.
„To su zaista naši najistaknutiji umetnici i mi smo zadovoljni što su se u tako velikom broju odazvali na poziv“, navodi Šešum i dodaje da je od trideset osam autora samo nekolicina predala starije radove. Ostali umetnici kreirali su nova dela, sprecijalno za ovu priliku.
© Sputnik / Lola Đorđević Vasilije Dolovački „Skok”, ulje na platnu 100h100 cm
Vasilije Dolovački „Skok”, ulje na platnu 100h100 cm - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Vasilije Dolovački „Skok”, ulje na platnu 100h100 cm

Meka moć Srbije

Da i sportske i umetničke delatnosti počivaju na simbiozi volje, veštine, vežbe i vizije pojedinca, da se na vezi umetnosti i sporta temelji civilizacijsko vizuelno nasleđe svedoče likovni zapisi Sumera, starog Egipta i skultpure antičke grčke kakve su Polikletov „Kopljonoša“ i Mironov „Diskobolos“ i drugi. Upravo u periodu rađanja Olimpijskih igara, postavljaju se temelji savremenog sporta i umetnosti.
© Sputnik / Lola Đorđević Vladimir Dunjić „Plivačica”, ulje na platnu, 170h120 cm
Vladimir Dunjić „Plivačica”, ulje na platnu, 170h120 cm - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Vladimir Dunjić „Plivačica”, ulje na platnu, 170h120 cm
 
U želji da podsete na vezu dve važne ljudske deletnosti i povežu sport i umetnost kao najjače srpske brendove, autori izložbe hteli su da ukažu i na nedostatak pravih umetničkih vrednosti u savremenom društvu.
Istoričarka umetnosti Danijela Purešević u katalogu izložbe „Umetnost sporta“ ističe da su istaknuti brendovi Srbije sport i umetnost efikasno diplomatsko oružje tzv. meke moći Srbije.
„Udruženi, na ovoj izložbi, usmeravaju na putokaze kako u savremenom, ne baš plemenitom svetu, uravnotežiti telo i duh, materijalno i duhovno, i kako se igrati. Jer i sport i umetnost jesu igra“, piše Danijela Purešević.

Sport kao način života

Od „Plivačice“ Vladimira Dunjića, „Skoka“ Vasilija Dolovačkog do „Od malih nogu“ Danila Bojića autori predstavljeni na ovoj izložbi prikazali ne samo sportove u kojima je Srbija šampion, već filozofiju sporta kao načina života.
„Sport kao način života počinje od predškolskog doba. Otuda nam je slika Danila Bojića dosta značajna jer smo ove godine počeli da radimo predškolski sport i animirali preko 70 hiljada dece predškolskog uzrasta da se bave sportom širom Srbije“, ističe Šešum.
© Sputnik / Lola Đorđević Stojan Milanov „Preko žice” i Danilo Bojić „Od malih nogu”
Stojan Milanov „Preko žice” i Danilo Bojić „Od malih nogu”  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Stojan Milanov „Preko žice” i Danilo Bojić „Od malih nogu”
Izložba „Umetnost sporta“ biće otvorena do 26. jula u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije „Beograd”.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala