Vučić srpskoj deci u regionu: Učite ćirilicu, poštujte komšije /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićDeca maze psa predsednika Vučića
Deca maze psa predsednika Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je danas u Vili „Mir“ srpsku decu iz Federacije BiH i Hrvatske, koja u sklopu Letnjeg kampa borave u Srbiji i poručio im da uče ćirilicu, poštuju svoje komšije, da se vole međusobno, ali da uvek čuvaju svoje srpsko ime i prezime, dodajući da će im država pomagati koliko može.
Predsednik se pre podne družio sa decom koja su došla iz Uzdolja, Vira, Kule Atlagića, Islama Grčkog, Radučića, Nunica, Zadra, Bribira, Đevrsaka, Ridana, Odžaka, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca i Glamoča, njih 44–18 iz Hrvatske i 26 iz Federacije BiH.
Vučić je rekao da mu je drago što su deca imala priliku da posete Novi Sad i fruškogorske manastire, a preneo je da su mi svi rekli da im se najviše svideo Beograd.
„Beograd jeste naš glavni grad. Kako god okrenete nekome se više dopadne Novi Sad ili neko drugo mesto, ali Beograd je išodište svih nas, i važno je da poznajete svoj glavni grad“, poručio je on.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDeca maze psa predsednika Vučića
Deca maze psa predsednika Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Deca maze psa predsednika Vučića
Deca koja su došla u Srbiju na letnji kamp upoznala su psa predsednika VučićaUpitao je decu da li im se svideo više Hram Svetog Save ili Kalemegdanski luna-park i zoološki vrt, dodajući da se starijima svideo Hram, a mladima Kalemegdan.
Hram je, kaže, divan i čudesan, te naglasio da je skoro u potpunosti završen posle više od 100 godina izgradnje.
Izrazio je nadu da će deca moći da vide još nešto u Beogradu, i poželeo im da se ubrzo ponovo vrate u Srbiju.
Govoreći o mestima porekla dece koja su u poseti, primetio je da je Grahovo toliko ispražnjeno da se baš mučio poslednji put kada je bi tamo.
„Drvaru smo dosta pomogli, gledaćemo sada i Grahovu malo više da pomognemo, ali i Petrovcu“, dodao je on.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Aleksandar Vučić sa srpskom decom iz Federacije BiH i Hrvatske
Predsednik Aleksandar Vučić sa srpskom decom iz Federacije BiH i Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Predsednik Aleksandar Vučić sa srpskom decom iz Federacije BiH i Hrvatske
Deca iz BiH od predsednika su dobila paketiće sa igračkama i slatkišima, a oni su njemu poklonili maketu manastira Lazarica iz Dalmatinskog Kosova „Molim vas da volite Srbiju i Beograd, mesta gde živite, a mi ćemo da gledamo da pomognemo koliko možemo da bar ponekad ulepšamo vaše detinjstvo“, rekao je Vučić.
Obećao je deci i da će nastojati, nekom drugom prilikom, da organizuje i susret sa srpskim reprezentativcima.
Dorotea Drča iz Zadra zahvalila se predsedniku Vučiću na gostoprimstvu.
„Hvala vam što Srbija pamti, i zna i hoće i može da pomogne braću gde hod živeli. Hvala što ste nas ugostili u Beogradu, našoj prestonici i što nam je Srbija pružila pet nezaboravnih dana. Nadamo se da ćem moći i mi vas bratski sa ugostimo“, navela je ova devojčica.
Prenela je i da pozicija srpske zajednice u Hrvatskoj nije za primer, ali i poručila da možemo da budemo sigurni da oni nisu ti koji će spuštati glavu i skrivati svoj identitet, već da će biti dostojni potomci svojih predaka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSrpska deca iz Federacije BiH i Hrvatske, koja u sklopu Letnjeg kampa borave u Srbiji
Srpska deca iz Federacije BiH i Hrvatske, koja u sklopu Letnjeg kampa borave u Srbiji  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Srpska deca iz Federacije BiH i Hrvatske, koja u sklopu Letnjeg kampa borave u Srbiji
Kako je naveo predsednik Vučić, deci se najviše svideo Beograd
„Zagledani smo u Srbiju i radujemo se njenom napretku i jačanju i nadamo se da će ona ostati naš najveći oslonac i da će brinuti o svim njenim sinovima, ma koliko daleko bili“, rekla je Drča.
Na gostoprimstvu su se zahvalili i mališani iz Federacije BiH, na mogućnosti da posete Srbiju, rekavši da su doneli svoje srce i poziv predsedniku da poseti njihova sela, u kojima bi ga rado dočekali.
Deca su od predsednika Srbije dobila na poklon paketiće sa igračkama i slatkišima, a oni su njemu poklonili maketu manastira Lazarica iz Dalmatinskog Kosova, prenevši mu da tamo živi 391 srpsko dete.
Dobio je i maketu kamene kuće sa maslinama, karakterističnu za taj kraj, uz napomenu da su i Srbi iz Dalmacije čvrsti kao kamen i večni kao maslina, na šta je predsednik uzvratio da: „Nema jačih Srba od Krajišnika“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Aleksandar Vučić sa srpskom decom iz Federacije BiH i Hrvatske
Predsednik Aleksandar Vučić sa srpskom decom iz Federacije BiH i Hrvatske - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Predsednik Aleksandar Vučić sa srpskom decom iz Federacije BiH i Hrvatske
Deca su od dobila paketiće sa igračkama i slatkišima, a oni su njemu poklonili maketu manastira Lazarica iz Dalmatinskog Kosova Letnji kamp je organizovao Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a mladi su od 5. jula boravili u Novom Sadu i Beogradu.
Tokom kampa deca su imala priliku da posete brojne institucije i obiđu muzeje, spomenike kulture i turističke atrakcije, da saznaju više o svojoj istoriji i kulturi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala