Teroristi DAEŠ-a planirali da se domognu radioaktivnih izvora u Rusiji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo korporacije "Rosatom"
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Teroristi DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su 2020. godine nameravali da dobiju pristup radioaktivnim izvorima u Rusiji, navodi se u izveštaju ruske državne korporacije „Rosatom“ za prošlu godinu.
Kako se navodi u izveštaju, američka ambasada je poslala Ministarstvu spoljnih poslova Rusije nezvaničan dokument sa informacijama o planovima DAEŠ-a, nakon čega se MIP obratio „Rosatomu“. U septembru 2020. godine na svim nuklearnim i radijacionim objektima sprovedene su neplanirane ciljane provere.
Zajedno sa teritorijalnim organima FSB Rusije i obezbeđenjem proverena je operativnost sistema inženjersko-tehničkih sredstava fizičke zaštite i efikasnost snaga za reagovanje, organizujući zajedničke obuke za sprečavanje akcija uslovnih prekršitelja, a takođe su spremili plan saradnje.
„Rezultati sprovedenih mera potvrdili su spremnost sistema za fizičku zaštitu organizacija industrije da osiguraju pouzdanu fizičku zaštitu objekata“, navodi se u izveštaju.
Materijali koje sadrže izvori radioizotopa nisu pogodni za pravljenje nuklearne municije, ali se od njih može napraviti „prljava“ bomba – hipotetička municija sa običnim eksplozivom koja sadrži radioaktivne materije. Prilikom eksplozije kontejner sa izotopima se uništava, a radioaktivna materija se raspršuje zbog udarnog talasa. Upotreba takvog oružja smatra se oblikom nuklearnog terorizma. Nikada se nije koristilo u stvarnim uslovima.
Pročitajte još:
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala