Ruski diplomata Zapadu: Nemojte da vas brine "povratak Rusije"

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaVojnici paradnih jedinica na Paradi pobede u Moskvi
Vojnici paradnih jedinica na Paradi pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Zapad ne bi trebalo da se brine zbog povratka Rusije na međunarodnu scenu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov na forumu koji je organizovao magazin "Ekonomist".
Komentarišući parolu novog američkog predsednika SAD Džozefa Bajdena "Amerika se vratila", stalni predstavnik Rusije je naglasio da je poslednjih godina primetna suprotna tendencija – Rusija se vratila. Međutim, stanovnici Zapada ne bi trebalo da misle da u ovome ima nekog imperijalnog revanšizam, dodao je on.
"Gledamo u budućnosti bez osećanja nezadovoljstva i savetujemo svima da učine isto", rekao je Čižov.
Komentarišući to što se Kina, brže od drugih država, oporavila nakon pandemije, Čižov je rekao da sadašnja uloga Pekinga nije istorijska anomalija, već povratak u prirodni poredak stvari, pošto je Kina više vekova bila najveća ekonomija na svetu.
Govoreći o multipolarnosti i nestabilnosti u današnjem svetu, Čižov je naglasio da, ako put u budućnost bude posut fobijama i stereotipima, međunarodni sistem će ponovo postati bipolaran, sa SAD i Evropom sa jedne strane i Kinom i Rusijom sa druge.
Stalni predstavnik je naglasio da danas ni jedna država ne može da pobedi u nuklearnom ratu niti može sama da pobedi virus koronu. Primetio je potrebu za kolektivnim radom na osnovi jednakosti i uzajamnog poštovanja na zajedničkim rešenjima za stabilnost i održivost celokupnog međunarodnog sistema.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala