Amerikanci analizirali Đokovićevo „tajno oružje“

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Američki list Vol Strit Džurnal analizirao je igru i uspehe Novaka Đokovića, došavši do zaključka da je odlazak na pauzu između setova njegovo tajno oružje kojim uspeva da poremeti protivnike i preokrene rezultat u svoju korist. Prema njihovoj analizi Novak je imao 83,3 posto uspeha nakon odlaska u toalet.
Novak je gospodar dvoručnog bekhenda sa osnovne linije, počinje svoj tekst novinar Džošua Robinson. Neuporediv je kada brani napad protivnika duboko u svom delu terena. I u najtežim trenucima najbitnijih mečeva, Đoković je usavršio umetnost upotrebe vremena u svoju korist – on koristi pauzu za toalet.
„Obično koristite ovaj trenutak da se resetujete mentalno, menjajući okruženje“, rekao je Novak nakon Rolan Garosa dodajući da iako je pauza kratka, dovoljno je da se uzme nekoliko dubokih udaha i da se vrati kao nov igrač na teren.
Sada je stigao do polufinala Vimbldona i u pohodu na kalendarski slem i olimpijsko zlato, Đoković koristi resetovanja na pauzama kao razarajući efekat. Tokom Rolan Garosa uradio je to dva puta, uključujući i onaj tokom finala.
Ali Đoković ne koristi odlazak u toalet samo zato što je stariji, već zato što su strateške pauze bile ključan deo njegove taktike tokom karije.
Analiza Vol Strit Džurnala Đokovićevih mečeva pronašla je desetak slučajeva u kojima je Đoković pravio pauze za toalet tokom mečeva na velikim turnirima od 2013. godine.
Sve osim jedne desile su se u napetim mečevima koji su trajali najmanje četiri seta, a u 10 od 12 slučajeva odmah je uzeo sledeći set. To Đokoviću koji je na Grend Slemovima osvojio 78,6 posto setova u karijeri, daje 83,3 posto uspeha nakon odlaska u toalet.
„On želi momenat za sebe, malo mira i tišine“, rekao je njegov bivši trener Boris Beker tokom finala Vimbldona 2019. kada je Đoković pobedio Federera u pet setova.
Između legitimnosti i ciničnosti ove mogućnosti koja stoji pred teniserima, odlazak na pauzu je kontroverzan samo za one koji je ne koriste. Prema zakonu muškog tenisa, igračima su dozvoljene dve pauze u meču od pet setova, i one se mogu koristiti samo između setova, dok im je dozvoljeno da to učine i u toku seta ukoliko poziv prirode preti da preraste u medicinsku hitnost.
Đoković je  sam naglasio da je samo nekoliko pauza upotrebio kako bi zaista koristio toalet, dok najčešće samo presvuče majicu i možda malo viče sam na sebe. Cilj je zaustaviti trenutak protivnika, poput taktičkog tajmauta u košarci.
I upravo je to momenat koji izluđuje njegove rivale:
„Ne brinite za njega, on to stalno radi“, gunđao je Endi Mari tokom meča kada je Đoković uzeo medicinski tajmaut na Ozi openu 2015. godine.
Stefanos Cicipas, njegov rival u finalu ovogodišnjeg Rolan Garosa bio je više zbunjen nego uznemiren. Đokoivć je gubio sa 2-0 u setovima za sat i po vremena igre, kada je napustio teren.
„Ne znam šta se tamo desilo, ali on se vratio, po meni, kao potpuno drugi igrač“, rekao je Cicipas nakon što je Đoković osvojio tri naredna seta, dodajući da je tada osetio da Novak može da pročita njegovi igru.
Pažljivo tempirani „pit stopovi“ doveli su do mnogobrojnih povrataka Novaka Đokovića, ali se možda nijedan nije istakao poput onog za koji nije imao izbora.
Đoković je igrao četvrtfinale Australijan opena 2010. godine protiv Žoa Vilfreda Conge kada ga je savladala vrućina. Novak se tada osetio toliko loše da je napustio teren sredinom seta i ode u toalet gde je povratio. On je nastavio meč i šepajući poražen u pet setova.
Taj momenat, kako je napisao u svojoj autobiografiji, bio je „verovatno najniža tačka u mojoj karijeri. Telo mi je bilo slomljeno, moj um je bio slomljen“.
Đoković je za ovaj događaj okrivio prelazak na holistički pristup zdravlju koji uključuje dijetu bez glutena i joga program. A taj prelazak se desio pre 11 godina i 18 Grend slem titula.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Novak dobio sramno pitanje od novinara: „Jedno od najgorih koje sam čuo“ /video/
Prvi reket sveta pored sunca i rivala često ima i publiku za protivnika. Nisu u pitanju samo Federer ili Nadal koje publika oduvek favorizuje, već je Đoković navikao da sluša ovacije sa tribina upućene njegovom protivniku, ma ko on to bio.
Niko ne čini autsajdere popularnijim više od Đokovića, navodi Robinson.
„Ponekad mogu to da zanemarim i da se fokusiram na ono što je važno za mene, kao i na meč. Ponekad me to omete“, rekao je Novak tokom Vimbldona.
Opcija je kao i uvek, naglašava Vol Strit Džurnal, odlazak u svlačionicu da sabere svoje misli i podjednako važno, da ostavi protivnika da se „dinsta“ sa svojim.
Sve je to deo Đokovićeve taktike – samo pitajte portugalskog sudiju Žorža Sousu kome je toliko prekipelo da ga čeka na US openu 2018. godine da je izgubio živce.
„Pitao sam ga zbog čega mu treba toliko“, Sousa je rekao kasnije.
„Ne postoji limit za pauzu za toalet. Stoga ja mislim da je to pravilo po malo prljavo“, dodao je on.
A Đoković je dobio meč bez izgubljenog seta.
Novakova lekcija „specijalcu sa zadatkom“
„Novak Đoković, Majkl Felps, Mišel Obama...“
Federeru se ovo nikada nije desilo!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala